Linkovi

Ofanziva na pobunjenike u Iraku daje rezultate - 2003-11-20


Jedan od viših komandanata amerièke vojske u Iraku izjavio je da je nova ofanziva protiv antikoalicionih pobunjenièkih snaga u Bagdadu, i njegovoj okolini, rezultirala znaèajnim smanjenjem broja napada na amerièke vojnike. Više detalja prenosi dopusnik VOA Aleks belida iz Pentagona.

Brigadni general Martin Dempsi izjavio je da je broj napada na koalicione trupe umanjen za 70% od kako je pre dvanaest dana poèela operacija Gvozdeni èekiæ. Dempsi je u razgovoru sa novinarima rekao da želi da taj broj bude doveden na nulu što bi pokazalo pobunjenicima da ne mogu nekažnjeno da operišu po iraèkom glavnom gradu.

«Ono što želim je da bude sigurno da neprijatelj zna jeste da neæe biti nekažnjen ukoliko je u Bagdadu.»

Poslednji izveštaj o amerièkim žrtvama u glavnom gradu Iraka, pre šest dana, bio je da je jedan vojnik umro od posledica ranjavanja kada je na njegovo vozilo u konvoju baèena improvizovana eksplozivna naprava. Tom prilikom ranjeno je nekoliko vojnika. Operacija Gvozdeni èekiæ podrazumeva da amerièke snage koriste borbene helikoptere u nadgledanju sumnjivih aktivnosti pobunjenika i zgrada sa kojih su veæ izvršeni napadi. Ali general Dempsi odbacuje primedbe da je to samo demonstracija sile.

«Želim da neprijatelj zna da, iako smo na njegovom terenu , on to neæe moæi da iskoristi kao svoju prednost.»

General je istakao da je borba protiv anti-koalicionih snaga, po njegovim reèima, borba za obaveštajne podatke. Dempsi je zakljuèio da mu nije potreban dodatni broj vojnika.

XS
SM
MD
LG