Linkovi

Sahranjeni poginuli italijanski karabinjeri - 2003-11-18


U Italiji je proglašen dan žalosti i sahranjeno je 19 vojnika koji su prošle nedelje poginuli u eksploziji kamiona - bombe u Iraku. Hiljade ožalošæenih su prisustvovale misi u bazilici Svetog Pavla, dok su širom zemlje Italijani pratili prenos preko televizije. Iz Rima izveštava, novinarka Glasa Amerike, Sabina Kastelfranko :

Sa mnogih balkona u Rimu, vijorila se italijanska zastava, a crkvena zvona su odjekivala gradom, dok je poèasna konjièka pratnja sledila vojne kamione na kojima se nalazilo devetnaest drvenih kovèega do drugog po velièini rimskog hrama. Procesija se kretala od spomenika Vitoriju, gde su ožalošæeni odali poslednju poštu poginulima, do bazilike Svetog Pavla, gde je održano opelo. ... Helikopteri su leteli nad stotinama hiljada Italijana okupljenih na ulicama i trgu ispred crkve.

Dok su kamioni prolazili, mnogi su tapšali i bacali cveæe na kovèege, omotane italijanskom zastavom, a bilo je i onih koji su plakali. ... Rodbina žrtava, vojne i politièke liènosti bili su smšteni u samoj crkvi. Poglavar italijanske Biskupske konferencije, kardinal Kamilo Ruini, oredvodio je pomen :

” Održavamo pomen i zvaniènu sahranu palih u teroristièkom napadu u Nasiriji, ali naša se vera u Boga nije izmenila, ” rekao je kardinal Ruini, i izrazio zahvalnost poginulim borcima na njihovim žrtvama. U propovedi, kardinal Ruini je izneo : ” Neæemo pokleknuti pred teroristima, veæ æemo im se suprotstaviti : hrabrošæu, odluènošæu i snagom. ” Dodao je da je Italija rešena da zaštiti zajednièki život ljudi razlièitih kultura i vera. ... Kada su èitana imena poginulih, u bazilici su svi poèeli da tapšu. Molitve vojnika i karabinjera su proèitane tokom pomena.

Skoro svi u Italiji su prestali da rade tokom odavanja pošte vojnicima, koji su poginuli u prošlo - nedeljnoj eksploziji kamiona - bombe kraj sedišta italijanske vojske u južnom Iraku. Cela Italija je bila zaprepašæena pogibijama, i od Drugog svetskog rata, to je najveæi broj poginulih italijanskih vojnika.

XS
SM
MD
LG