Linkovi

Nezapamæene mjere bezbjednosti zbog posjete amerièkog predsjednika - 2003-11-17


Londonska policija priprema najveæu bezbednosnu operaciju svih vremena – uoèi sutrašnjeg (utorak) dolaska amerièkog predsednika Buša u zvaniènu posetu, o èemu iz Londona izveštava dopisnik Glasa Amerike, Majkl Dradž.

Tokom èetvorodnevne zvaniène posete amerièkog predsednika Britaniji, na dužnosti æe biti oko èetrnaest hiljada policajaca. Predsednika Buša æe èuvati i nekoliko stotina agenata tajne službe.

Meðutim, jedan usamljeni demonstrant protiv predsednika Buša je uspeo da se probije kroz policijski kordon do glavne kapije Bakingemske palate i da na zlatno obojenu ogradu obesi amerièku zastavu – naopaèke.

Policijski zvaniènici procenjuju da æe obezbeðivanje amerièkog predsednika koštati oko devet miliona dolara, a komesar Metropolitenske policije, Džon Stivens, kaže da æe nivo bezbednosti – kako je doslovno rekao – biti “nezapamæen”.

Istovremeno sa posetom predsednika Buša, u Britaniji je povišena pripravnost policije zbog moguæih napada teroristièke mreže Al kaide. Izazov za policiju æe biti i velike uliène demonstracije protiv Buša. Policija zbog toga namerava da ogranièi kretanje glavnim pravcima, ne bi li zadržala demonstrante podalje od amerièkog predsednika.

U predveèerje njegove posete, britanski premijer Toni Bler je izjavio jednoj grupi biznismena da stoji iza poziva predsedniku Bušu da poseti Britaniju.

“Ovo je pravi trenutak da odluèno stanemo uz Sjedinjene Države u borbi sa terorizmom gde god da je i obezbedimo se od onoga što sam ubeðen da predstavlja opasnost za bezbednost poèetkom 21 stoleæa. Nije trenutak za kolebanje, nego za uviðanje svega toga", rekao je Bler.

I dok je premijer izgovarao te reèi, Koalicija za prekidanje rata, stacionirana u Londonu, delila je peticiju upuæenu premijerovoj kancelariji sa potpisima – kako se tvrdi – više od stotinu hiljada aktivista koji traže da Bler povuèe poziv. Voða te koalicije, Lindzi Džerman, objašnjava da desetine hiljada demonstranata planiraju da protestuju protiv Buša i Blera.

“Rekla bih da nije uistinu opravdano pozvati najnepopularnijeg svetskog lidera na završetku najnepopularnijeg rata proteklih decenija. Mislim da bi najlakša stvar koju bi Toni Bler mogao da uèini - ako ima i malo pameti, ako neæe politièku krizu i ako hoæe da u Londonu ne doðe do poremeæaja, bila da povuèe poziv. Ukoliko to ne uèini, doæi æe do veoma velikih demonstracija”, kazala je Džermanova.

Najveæi skup je zakazan za èetrtak na londonskom Trafalgar skveru, na koji demonstranti planiraju da donesu lutku koja predstavlja predsednika Buša i sruše je isto onako kao što je èinjeno sa kipovima Sadama Huseina u aprilu u Bagdadu. Predsednik Buš je izjavio da ga protesti neæe omesti i da s nestrpljenjem oèekuje da poseti zemlju èiji stanovnici mogu da uživaju u tolikoj slobodi.

XS
SM
MD
LG