Linkovi

Srbija: Neuspjeh izbora, uspjeh radikala - 2003-11-16


Neuspjeh predsjednièkih izbora, i uspjeh ultranacionalista u Srbiji dodatno æe produbiti krizu u zemlji, što – po ocjenama vodeæih svjetskih novinskih agencija - predstavlja veliki udarac reformama i proreformski orijentisanoj vladi. Srbija ni treæi put u posljednjih godinu nije uspjela da izabere predsjednika, jer je na izbore - prema podacima nevladine organizacije CESID izašlo oko 38,6 odsto glasaèa.

U razgovoru za Glas Amerike, politièki analitièar Vladimir Goati ocijenio je da rezultat predsjednièkih izbora ukazuje na uspjeh partija koje su pozvale na bojkot, jer su kako kaže DSS i G17 Plus uspjela da nagovore 60 odsto biraèa da ne izaðu na izbore. Goati takoðe kaže i da su radikali postigli veliki uspeh i da je rezultat koji su postigli «vjetar u jedra radikalima" pred parlamentarne izbore 28. decembra.

«O okviru malog procenta izlaznosti, jako dobar izborni rezultat postigli su radikali i taj rezultat im je vetar u leða, pred ove strateške izbore u decembru.

I direktor agencije Stratedžik Marketing, Srðan Bogosavljeviæ, saglasan je sa Vladimirom Goatijem. Prema njegovim rijeèima – dobitnici nakon još jednih propalih izbora su srpski radikali – a poražena je kako kaže – demokratska Srbija: «Tomislav Nikoliæ je – iznad procena koje su mu davale oko 700 do 800 hiljada glasova, osvojio više nego Vojislav Šešelj na prethodnim izborima. Dakle radikali su pobednici. Gubitnik je demokratska Srbija, koja je sada podeljena. Demokratska stranka koja je podržavala Miæunoviæa pokazala je dosta slabosti u ovoj kampanji, a èak ni bojkot DSS-a i G17 Plus nije pokazao njihovu moæ. Oni nisu potpuno srubili ove izbore, jer je projekcija maksimalnog odziva da su svi uèestvovali bila oko 52 odsto. Ako bi radikali izašli kao najjaèa stranka posle parlamentarnih izbora, vrlo teško se može napraviti kombinacija u kojoj bi dve stranke bile na vlasti, nego je moguæe da æe morati sve tri posvaðane stranke (DSS, G17 Plus i DS) da prave vladu», smatra Bogosavljeviæ.

Srbija po rijeèima Vladimira Goatija – praktièno nema predsjednika od 5. oktobra 2000. godine, jer je Milan Milutinoviæ samo formalno obavljao tu funkciju. Ipak i treæi neuspjeli predsjednièki izbori, uz znaèajan porast popularnosti Srpske radikalne stranke – ocjenjuje Goati - negativno æe uticati na meðunarodni ugled Srbije:

«To æe biti jedan loš signal, loš znak na Zapadu, pogotovo kada je reè o ljudima koji hoæe da investiraju i zemljama koje hoæe da saraðuju», kaže za Glas Amerike Vladimir Goati. Premijer Srbije Zoran Živkoviæ rekao je da æe novi predsednièki izbori biti održani poslije parlamentarnih.

Upitan šta æe za Srbiju znaèiti situacija u kojoj nema ni predsednika ni parlament, premijer Živkoviæ je odgovorio da je to ustavno-pravno stanje stvari i ustvrdio da državne institucije neæe biti u krizi.

XS
SM
MD
LG