Linkovi

Stradanje Džesike Linè - 2003-11-13


Sedam meseci posle spektakularne misije spasavanja Džesike Linè iz Iraka, i dalje postoje kontroverze oko toga šta se taèno desilo ovom mladom amerièkom vojniku, dok je bila u zarobljeništvu iraèkih snaga i kako je došlo do njenog izbavljenja. U SAD napravljen je tv film o 20-godišnjem bivšem civilnom službeniku u oružanim snagama, a u knjižarama se nedavno pojavila knjiga u kojoj se opisuje njeno stradanje. Medjutim, kako izveštava dopisnik GA Nik Simioni, amerièka vojska i Iraèani su ti kojima Linèova duguje zahvalnost za spasavanje, a svi oni - ukljuèujuæi i nju samu - imaju razlièite verzije o tome šte se zapravo dogodilo.

Tri dana posle poèetka neprijateljstava, prilikom zasede koje su iraèke snage i fedajini postavili konvoju u kome je bila i Džesika Linè, u Nasiriji, poginulo je 11 amerièkih vojnika. Džesika Linè je preživela, i bila je u zarobljeništvu svo dok je amerièki marinci nisu oslobodili iz jedne iraèke bolnice, devet dana kasnije. U ovome se svi slažu, meðutim, mišljenja se razilaze oko toga šta se ovoj 20-godišnjakinji iz Zapadne Virdžinije desilo tokom tih devet dana i tokom misije spašavanja. U intervjuu za emisiju ”Danas“, tv mreže NBC, jednom iz serije intervjua koje je dala promovišuæi svoju biografiju, Linèova je govorila o tome kako su zvaniènici amerièke vojske u poèetku opisali njeno spašavanje, ukazavši da je u svojoj verziji, Pentagon namerno preterivao.

“Na neki naèin, smatram da je ta verzija vojnicima na terenu dala nadu da postoji nešto za šta se vredi boriti. Moja puška se zaglavila i ja ne želim da mi se odaje priznanje koje bi trebalo da dobije neko drugi. To ne želim“.

Pentagon je negirao optužbe da je preterao u opisu dogaðaja oko akcije spasavanje Džesike Linè i saopštio da je istraga o napadu na konvoj u kome je bila Džesika Linè i dalje u toku. Jedan od onih koje Linèova smatra herojem je iraèanin Muhamed al-Rehaief, advokat koji je od svoje žene bolnièarke saznao gde se taèno nalazila Linèova. U svojoj verziji dogadjaja, koja je nedavno objavljena, al-Rehaief govori o tome kako je prošao pored straže tvrdeæi da je lekar i kako je video da vojnici šamaraju zarobljenu Linèovu.

“Verujte mi, to što sam video nikada neæu zaboraviti. To mi je promenilo život“.

Džesika Linè kaže da se ne seæa da je bila zlostavljana i da je bilo perioda kada nije bila u svesnom stanju. Pored toga, medicinski izveštaji koju su objavljeni u njenoj biografiji, sugerišu da je bila silovana za vreme zarobljeništva, ali ona kaže da se ni toga ne seæa. Muhamed al-Rehaif, koji je doprineo njenom spasavanju, dobio je azil u SAD i otišao je da poseti Linèovu u njenom rodnom gradu u Zapadnoj Virdžiniji. Meðutim, predstavnik porodice Linè je izjavio da Džesika nije mogla da ga primi zbog prezautosti i da bi ona želela da se al-Rehaiefu zahvali privatno, bez prisustva medija.

XS
SM
MD
LG