Linkovi

SAD ne veruju u nalaze agencije za atomsku energiju - 2003-11-13


Zamenik državnog sekretara, Džon Bolton, zadužen za kontrolu naoružanja i pitanja meðunarodne bezbednosti, rekao je da “nije moguæe poverovati” u procenu meðunarodne agencije za atomsku energiju.

Administracija predsednika Buša veæ duže vreme tvrdi da iranski nuklearni program, koji je u osnovi mirnodopski, sadrži i tajni segment namenjen razvoju atomskog oružja. Gospodin Bolton je jasno stavio do znanja da takva procena i dalje važi, uprkos izveštaja meðunarodne agencije za atomsku energiju objavljenog u ponedeljak, u kome se Iran tereti za 2 decenije tajnih nuklearnih aktivnosti, ali u kome se kaže da nema dokaza o proizvodnji nuklearnog oružja.

U tekstu govora, za koji funkcioneri kažu da je odobren na najvišem nivou, gospodin Bolton kaže da je Iran obogaæivao uranijum kao i da je preraðivao plutonijum u pokušaju, kako je rekao, “koji jedino može da se protumaèi” kao napor da se stvore uslovi za proizvodnju nukelarnog oružja. On je dodao da izveštaj agencije UN potvrðuje da je Iran preduzimao takve aktivnosti veæ duži niz godina, kao i da je “namerno i u više navrata” lagao agenciju UN o tome.

Gospodin Bolton je ponovio amerièki zahtev, upuæen upravnom odboru meðunarodne agencije za atomsku energiju, da od Irana zahteva odgovornost tokom sastanka koji æe se održati iduæe nedelje u Beèu, kao i da bude spreman da proglasi da se ta zemlja ne pridržava meðunarodno preuzetih obaveza, što bi moglo da dovede do toga da Svet bezbednosti UN zavede sankcije Iranu.

XS
SM
MD
LG