Linkovi

Italija oplakuje pogibiju svojih vojnika - 2003-11-12


U eksploziji kamiona - bombe kraj italijanske baze na jugu Iraka, poginulo je najmanje 18 Italijana i osam Iraèana. To su bile prve žrtve iz italijanskog kontingenta u okviru koalicionih snaga, koje predvode Sjedinjene Države. Kamion je eksplodirao pošto je udario u prepreke ispred sedišta italijanske vojne policije u Nasiriji, na jugu zemlje. Opširnije iz Rima od dopisnice Glasa Amerike Sabine Kastelfranko

Ovo je najveæi gubitak koje su italijanske vojne snage pretrpele od završetka Drugog svetskog rata. U celoj Italiji zastave su spuštene na pola koplja. Italijanski predsednik Karlo Azeljo Èampi okarakterisao je bombaški napad na italijansku vojnu bazu u Nasiriji neèasnim teroristièkim èinom. Predsednik Èampi je ukazao da su vojnici ubijeni dok su pomagali iraèkom narodu da ponovo uspostavi mir, red i sigurnost u zemlji.

Zvaniènici navode da bi broj poginulih mogao da se poveæa jer strahuju da ima zatrpanih u ruševinama. Informacije sa lica mesta su zbog loših veza, još uvek nepotpune. Italijanski premijer Silvio Berluskoni je izjavio da napad neæe navesti Italiju da odustane od borbe protiv terorizma i promeni odluku da pomogne iraèanima u obnovi zemlje.

”Naša odluènost” rekao je Berluskoni, ”je ista kao i kod onih Italijana u uniformi koji su se istakli u naporima koalicionih snaga da Irak izvedu na put demokratije.“

Ministar odbrane Antonio Martino je izjavio da obaveštajni podaci ukazuju da je napad planiran i da su ga izvele pristalice Sadama Huseina. Èlanovi italijanskih stranaka levo od centra pozvali su vladu da odmah povuèe trupe iz Iraka.

XS
SM
MD
LG