Linkovi

Hauard Din dobio podršku dva uticajna sindikata - 2003-11-12


Pretendent na nominaciju Demokratske stranke za amerièke predsednièke izbore, Hauard Din, dobio je znaèajnu podršku dva uticajna radnièka sindikata u svojoj bitci za osvajanje Bele kuæe. Unutrašnjepolitièki dopisnik Glasa Amerike Džim Maloun pripremio je izveštaj o najnovijim zbivanjima u okviru Demokratsek stranke:

Podrška dva sindikata predstavlja krupnu pobedu za Dinovu kampanju i udarac za njegove glavne protivnike - kongresmena iz Misurija, Rièarda Gepharta, i senatora iz Masaèusetsa Džona Kerija. Din je dobio podršku od Medjunarodne unije zaposlenih u uslužnom sektoru i Amerièke federacije državnih, okružnih i opštinskih službenika. Ta dva sindikata predstavljaju oko 3 miliona Amerikanaca zaposlenih u pomenutim službama širom zemlje. Predsednik Amerièke federacije državnih, okružnih i opštinskih službenika Džerald Misenti, objavio je podršku tokom konferencije za medije u Vašingtonu:

”Zajedno, biæemo u stanju da pobedimo ovog antiradnièkog, antiporodiènog i antidemokratskog predsednika i njegove bogataške prijatelje!“

Podrška dva sindikata mogla bi da bude veoma znaèajna za Dinovu kampanju na preliminarnim izborima u Ajovi i Nju Hempširu, državama u kojima æe sindikalni aktivisti agitovati njemu u prilog. Bivši guverner države Vermont doèekan je ovacijama kada se pojavio pred sindikalnim aktivistima okupljenim u Vašingtonu:

”Mislim da je osnovna stvar to što životna parola Džordža Buša glasi: ako si bogat to si i zaslužio, a ako si siromašan to si i zaslužio. To nije zemlja kakvom su me uèili da se ponosim, to nije zemlja kakvom su nas uèili da se ponosimo i to nije zemlja kakvu æemo imati posle 20. januara 2005.!“

Ova podrška Hauardu Dinu predstavlja razoèaranje za kongresmena Rièarda Gepharta, koji je dugogodišnji saveznik organizovanog radništva i kome je veæ 20 drugih sindikata obeæalo podršku. On i Din su vrlo blizu u rezultatima anketa popularnosti u Ajovi, u kojoj æe se održati prvi preliminarni izbori sredinom januara. To je takodje udarac za senatora iz Masaèusetsa, Džona Kerija, koji se nadao podršci sindikata državnih službenika. Senator Keri je po popularnosti znatno iza Hauarda Dina u državi Nju Hempšir, u kojoj æe se održati vrlo važni preliminarni izbori, samo nedelju dana posle onih u Ajovi. Hauard Din je jedan od devetoro demokrata koji se utrkuju za nominaciju Demokratske stranke iduæe godine, odnosno za priliku da se na opštim izborima suprotstave predsedniku Bušu.

XS
SM
MD
LG