Linkovi

Saudijska Arabija hapsi sumnjive - 2003-11-11


Hapšenja su izvršena u poslednja dva dana, sudeæi prema diplomatskim izvorima i arapskom dnevniku Al-Hajat. Taj list izveštava da se dvoje ljudi nalazilo u kolima koja su eksplodirala u stambenoj èetvrti u Rijadu, ubijajuæi ili ranjavajuæi uglavnom Arape iz drugih zemalja. Saudijski kralj Fahd obeæao je, prema sopstvenim reèima, da æe se suprotstaviti terorizmu i povesti intenzivnu borbu sa kriminalnim i gnusnim aktima te vrste. Napad koji se dogodio u subotu je drugi napad na stambene èetvrti u Rijadu u poslednjih šest meseci.

U trostrukom samoubilaèkom bombaškom napadu u zapadnom delu Rijada u maju, poginulo je trideset i petoro ljudi. Saudijska Arabija i zvaniènici Sjedinjenih država za te napade su optužili teroristièku mrežu Al Kaida, èiji je lider Osama bin Laden rodjen u Saudijskoj Arabiji.

Zamenik amerièkog državnog sekretara Rièard Armitidž, koji se nalazi u regionu zbog razgovora o terorizmu, izraelsko palestinskom sukobu i Iraku, ponudio je Saudijskoj Arabiji dodatnu pomoæ u borbi protiv terorizma. U Kairu, poslednjoj stanici njegove bliskoistoène turneje, Armitidž je odbacio rasprostranjeno mišljenje u arapskom svetu, da bi rešenje izraelsko palestinskog konflikta moglo da bude i kraj medjunarodnog terorizma.

Mnogi arapski zvaniènici, ukljuèujuæi neke iz Arapske Lige sa kojima je Armitidž razgovarao , kažu da je sažaljenje Arapa nad palestinskom patnjom direktno poveyano sa pojavom militantnog islama.

XS
SM
MD
LG