Linkovi

Britanija upozorava na opasnost od novih teroristièkih grupa - 2003-11-11


Izveštaj je pripremila takozvana Grupa za kontrolu rizika, a sedištem u Londonu, koja pruža savetnièke usluge multinacionalnim kompanijama o politièkim i bezbednosnim rizicima svuda u svetu. Prema tom izveštaju, tri zemlje najriziènije za investitore su Burundi, Liberija i Somalija, dok se Obala slonovaèe našla na ivici provalije koja vodi u anarhiju. U podruèju Persijskog zaliva Bahrein, Kuvajt, Oman, Katar i Saudijska Arabija oznaèene su kao zemlje umerenog rizika, ali se u izveštaju zakljuèuje da je Bliski istok sada isto toliko podložan teroristièkim napadima koliko i zemlje jugoistoène Azije i istoène Afrike.

Grupa za kontrolu rizika kaže da je rukovodstvo Al-Kaide razbijeno i oslabljeno posle amerièke invazije na Avganistan, ali da su neke regionalne teroristièke mreže i dalje veoma aktivne i teže za pronalaženje nego ranije. Prema njenom izveštaju, veliki gradovi Evrope podložni su teroristièkom napadu. Grupa primeæuje da su dvojica muslimanskih ekstremista iz Britanije u martu sprovela samoubilaèke bombaške napade u Izraelu, dok je britanska policija zakljuèila u julu da postoji velika verovatnoæa da se neki samoubilaèki napad dogodi u Britaniji. U izveštaju se kaže da su azijske zemlje suoèene sa visokim potencijalom opasnosti od teroristièkog i politièkog nasilja iduæe godine.

Indija i Indonezija mogle bi da dožive politièku nestabilnost tokom izbora 2004. godine. Prema izveštaju pomenute grupe, indijska stranka Baratija džanata mogla bi da zakljuèi da bi imala koristi od lokalnih sukoba izmedju Hindusa i muslimana, uoèi izbora. Takodje se kaže da bi politièka napetost u Indoneziji mogla da poraste ako ni jedan od predsednièkih kandidata ne osvoji veæinu u prvom krugu izbora koji se održavaju u julu. U izveštaju Grupe za kontrolu rizika zakljuèuje se da ”Azija u 2004. godini neæe biti privlaèno podruèje za investitore koji ne vole da se upuštaju u rizik.“

XS
SM
MD
LG