Linkovi

Iran obustavlja obogaæivanje uranijuma - 2003-11-10


Šef iranskog Saveta za bezbednost Hasan Rovani je ukazao po dolasku u dvodnevnu posetu Moskvi da æe da izvestiti predsednika Vladimira Putina da æe iranska vlada prekinuti program obogaæivanja uranijuma i potpisati kljuèni protokol Ujedinjenih nacija. Dopisnik Glasa Amerike iz Moskve Bil Gasperini izveštava o Rovanijevoj dvodnevnoj poseti ruskoj prestonici.

Hasan Rovani je pre razgovora sa predsednikom Putinom o iransko-ruskoj nuklearnoj saradnji, saopštio da æe svom domaæinu da prenese odluku iranske vlade o obustavi programa obogaæivanja uranijuma. Rovani je takodje obeæao da æe iranska vlada da potpiše dodatni protokol Medjunarodnog sporazuma o neširenju nuklearnog oružja, kojim bi se dozvolile nenajavljene inspekcije nuklearnih postrojenja u Iranu. Prema njegovim reèima, obe mere æe stupiti na snagu odmah. Rovani i drugi iranski zvaniènici su obeæali da æe da se povinuju medjunarodnim zahtevima koji se tièu iranskog nuklearnog programa. No, nije bilo jasno kada æe do toga doæi.

Predsednik Putin je ukazao da je zadovoljan tom akcijom iranske vlade i da više ne vidi nikakvu prepreku daljoj rusko-iranskoj saradnji. Amerièka vlada je optužila iransku vladu da ima tajni program proizvodnje nuklearnog oružja i zatražila je od ruske vlade da prekine izgradnju jedne nuklearne elektrane namenjenje - prema iranskoj tvrdnji - iskljuèivo mirnodopskim potrebama.

Ruska vlada je ove godine privremeno prekinula rad na izgradnji te nuklearke - nakon što je iranska vlada odbila da vrati utrošeno nuklearno gorivo u Rusiju da bi se tamo deponovalo. Predsednik Putin je iskljuèio moguænost trajnog prekida rada na tom projektu vrednom osam stotina miliona dolara i zatražio od iranske vlade da preispita svoje stanovište.

XS
SM
MD
LG