Linkovi

Izraelska vlada odobrila razmjenu zarobljenika sa Hezbolom - 2003-11-09


Sa dvanaset glasova za i 11 protiv, izraelska vlada je prihvatila zahtjev Hezbole da oslobodi stotine palestinskih i libanskih zatvorenika u zamjenu za život samo jednog èovjeka – izraelskog biznismena Elhanana Tanenbauma, koga su pripadnici Hezbole kidnapovali prije tri godine. U razmjeni, koja je dogovorena uz posredovanje Njemaèke, Hezbola æe predati i tijela trojice kidnapovanih i potom ubijenih izraelskih vojnika.

Ministri u vladi Arijela Šarona kažu da su donijeli jednu od najtežih odluka – da pregovaraju sa libanskom organizacijom koju je amerièki Državni sekretarijat stavio na listu teroristièkih organizacija i èiji je cilj uništenje Izraela.

Premijer Šaron je na sjednici vlade rekao da je jedini izbor prihvatanje dogovora, jer bi u suprotnom pripadnici Hezbole pogubili Tanenbauma. Ipak, èak 11 ministara se usprotivilo dogovoru, istièuæi kako æe se pristanak Izraela na dogovor sa Hezbolom protumaèiti kao nagrada teroristima – jer se, prema njihovom mišljenju, tim dogovorom podiže rejting Hezbole u arapskom svijetu i podstièu nova kidnapovanja Izraelaca.

Neki od ministara su tražili da se od Hezbole istovremeno traže i informacije o nestalom pripadniku izraelskog vazduhoplovstva, Ronu Aradu, koji uhapšen nakon što se njegov avion srušio kod Libanona 1986. godine. Premijer Šaron je rekao da - nimalo laka - odluka njegove vlade ne znaèi da su prestali napori za pronalaženjem nestalog izraelskog pilota.

XS
SM
MD
LG