Linkovi

Najmanje 16 mrtvih i preko 120 ranjenih u bombaškom napadu u Rijadu - 2003-11-09


Saudijske vlasti su izvestile da bi broj poginulih u teroristièkom samoubilaèkom napadu na èetvrt Rijada, zvanu Muhaja, mogao porasti kada spasilaèke ekipe završe pretraživanje ruševina. U toj èetvrti od oko dve stotine kuæa žive pretežno prognani Arapi i zapadni državljani. Medju preživelima koje je intervjuisala saudijska televizija bila je i jedna žena èije ime nije objavljeno. Pokrivena feredžom, u invalidskim kolicima, ta žena je rekla da je bila u kuæi kada je vozilo sa eksplozivom detonirano. Žena je navela da je bila u kuæi sa mužem kada su èuli pucanj iz pištolja, a zaim eksploziju.

Drugi intervjuisani je bio èovek, koji je držao u naruèju svog malog sina uvijenog u æebe. Deèak je bio u kuæi sa služavkom u trenutku eksplozije. Deèak je - prema reèima oca - zadobio posekotinu na glavi i stavljene su mu kopèe. Otac i majka su ga ostavili u kuæi sa služavkom dok su sami otišli u posetu. Svi intervjuisani govorili su arapski i bili žitelji prestonièke èetvrti Muhaja - mete samoubilaèkog napada. Saudijska televizija je prikazala i snažnog èoveka suznih oèiju u jednoj prestonièkoj bolnici koji je odbio da poveruje da bi takav napad mogli da izvrše Muslimani.

Samoubilaèki napad na prestonièku èetvrt Muhaju - po reèima tog èoveka - nema nikakve veze sa islamom. U vreme eksplozije bio je u kuæi sa suprugom i decom. Pokušali su da se sklone na prvom spratu. Posle eksplozije èuli su pucnje. Razbijeno staklo je povredilo jedno njihovo dete. Velika eksplozija i dve manje, potresle su oko ponoæi bogatu èetvrt Muhavu koja je blizu diplomatske èetrvti u Rijadu. Saudijske vlasti su potvrdile da je su medju poginulima bezbednosni funkcioneri iz Sudana i jedan bezbednosni funkcioner iz Indije. Jedan amerièki dilopmata je naveo da je jedan Amerikanac ranjen, a jedan nestao.

Iako još niko nije preuzeo odgovornost za samoubilaèki napad, saudijske vlasti sumnjièe teroristièku mrežu al- Kaida , okrivljenu za napade 12. maja na stambeni kompleks zapadnih državljana u Rijadu. Posle tih napada, saudijske vlasti su intenzivirale napore da obuzdaju muslimanske ekstremiste. Od tada su uhapšene stotine osumnjièenih ekstremista. Najnoviji samoubilaèki napad je izvršen dan posle zatvaranja amerièke ambasade u Rijadu i amerièkih konzulata u Džidi Daranu. Ta odluka je doneta - kako je saopšteno - zbog puzdanih informacija da teroristi planiraju napade u Saudijskoj Arabiji.

Po mišljenju predsedavajuæeg senatskog odbora za obaveštajna pitanja Peta Robertsa, samoubilaèki bombaški napadi u Rijadu mogli su da se predvide, a najverovatnije su delo teroristièke mreže Al Kaide.

Predsedavajuæi senatskog odbora za obaveštajna pitanja Pet Roberts je u intervjuu televizijskoj mreži “Foks” naveo da su najnoviji obaveštajni izveštaji upozoravali na moguænost teroristièkog napada u Saudijskoj Arabiji.

“U odboru za obaveštajna pitanja smo pre nedelju imali brifing i bili upozoreni da bi Saudijska Arabija mogla biti meta novog napada. To se i dogodilo. To je signal saudijskoj kraljevskoj porodici da su meta terorizma. To takoðe pokazuje da teroristi ne mare koga æe napasti”, kaže senator Roberts, i navodi da je “napad, po svemu sudeæi, delo Al Kaide”.

Roberts oèekuje nove napade. U istom televizijskom programu njegov kolega, senator Karl Levin, nazvao je napade u Rijadu dokazom neefikasnosti strategije predsednika Buša u borbi protiv terorizma.

“Smatram da bi u toj borbi trebalo da saraðujemo sa svim zemljama sveta. Potrebni su nam saveznici. U rat smo krenuli sami, bez podrške meðunarodne zajednice, ukljuèujuæi podršku mnogih arapskih zemalja”, kazao je senator Levin. On, medjutim, nije precizirao na koji naèin bi se trebalo obraèunati sa terorizmom u Saudijskoj Arabiji.

Senator Levin je takoðe ocenio da bi Sjedinjene Države trebalo da razmotre predaju vlasti u Iraku Iraèanima.

XS
SM
MD
LG