Linkovi

U Iraku vlada opasna situacija - 2003-11-09


Teroristièki napadi na koalicione snage, humanitarne radnike, i iraèke civile jasno pokazuju da u Iraku vlada opasna situacija. Medjutim, kako kaže zamenik amerièkog sekretara za odbranu, Pol Volfovic, ” takvi napadi ne mogu da zasene velike uspehe koalicionih snaga i samih Iraèana. ” Ima dosta dobrih vesti i nade u pogledu buduænosti jednog od najinteligentnijih i najsposobnijih naroda na Bliskom istoku. U izveštajima sa konferencije Svetske banke u Dohi održane pre nekoliko nedelja sa èlanovima novog iraèkog kabineta navodi se da bi to mogao da bude jedan od najtalentovanijih i najsposobnijih kabineta u jednoj arapskoj zemlji. Videti radost na licima ljudi, oslobodjenih straha od Sadamove republike potvrdjuje hrabrost i mudrost predsednika Buša i premijera Blera i njihove odluke da oslobode taj narod užasnog zatvora u kome je živeo 35 godina. ”

Medjutim, u Iraku je još uvek opasno jer u toj zemlji ima ljudi koji ne mogu da zamisle da žive u slobodnoj, miroljubivoj i demokratskoj državi. Pripadnici stranke Baas nastoje da stvore haos i strah jer znaju da æe im demokratski Irak oduzeti privilegije koje su imali pod Sadamom Huseinom. Strani teroristi nastoje da izazovu strah jer znaju da æe obnovljeni Irak , sa slobodno izabranim liderima, služiti kao model zemljama Bliskog Istoka. “ Nije iznenadjujuæe” rekao je Volfovic, ” da je postignuti progres sam po sebi postao glavna meta.”

“ Tokom ovogodišnjeg praznika Ramazana, teroristi su uzeli za metu napredak u Iraku. Oni odbijaju da prihvate realnost postojanja buduænosti u slobodi. Oni se opiru izgledima da se ta zemlja oslobodi njihove kontrole i da postane država kojom æe upravljati sam iraèki narod. ”

Kako je za list “Nju Jork Tajms, rekao bagdadski juvelir, Samir el-Amili,“ Oseæamo poboljšanje u našem životu i zadvoljni smo zbog toga. Odlaskom Sadama Huseina konaèno smo dobili nešto stvarno..”

XS
SM
MD
LG