Linkovi

Amerièke misije zatvorene u Saudijskoj Arabiji - 2003-11-08


Amerièke misije su zatvorene juèe u Saudijskoj Arabiji posle upozorenja saudijskim vlastima da predstoje teroristièki napadi. Te diplomatske misije su zatvorene posle upozorenja Stejt departmenta prošlog meseca na moguæe teroristièke napade u toj zemlji tokom svetog muslimanskog meseca ramazana. Dopisnik Glasa Amerike iz Kaira Džejms Martoni izveštava o pojedinostima.

Predstavnik amerièkog konzulata u Džidi Robert Kit je ukazao da su amerièke diplomatske misije zatvorene juèe posle primljenog upozorenja da predstoje teroristièki napadi.

“S obzirom na ozbiljnost te pretnje, amerièka ambasada u Rijadu i amerièki konzulati u Džidi i Daranu zatvorene su u subotu, 8. novembra, da bi se preispitiala njihova bezbednost. Diplomatska zajednica æe biti savetovane kada preispiivanje bude okonèano i kada bude odluèeno da se nastave uobièajene operacije. U ovom trenutku, preispitujemo bezbednost tih miisja da b utvrdili da li bi trebalo da budu zatvorene još dan ili dva.“

No, prema jednom izveštaju u Vašingtonu, preispitivanje bezbednosti amerièkih misija u Saidijskoj Arabiji bi moglo potrajati nedelju dana ili duže. Te misije su zatvorene posle upozorenja Stejt departmenta amerièkim državljanima prošlog meseca na moguæe teroristièke napade u Saudijskoj Arabiji tokom muslimanskog svetog meseca ramazana. Stejt demartment je kasnije savetovao amerièke državljane da odlože putovanja u Saudijsku Arabiju i naveo pouzdanu informaciju da bi teroristi mogli napasti amerièke avione i transportne objekte u toj zemlji. Predstavnik amerièkog konzulata u Džidi Robert Kit ukazao je da se amerièkim državljanima u Saudijskoj Arabiji savetuje da u ovom treenku budu naroèito oprezni .

“Amerièka ambasada u Rijadu snažno apeluje na amerièke državljane u saudijskom kraljevsstvu da budu naroèito oprezni kada su u oblasti koja se smatra amerièkom ili zapadnom.“

Kit nije siguran da li bi ili kako bi zatvaranje amerièkih misija moglo da utièe na planiranu posetu zamenika amerièkog državnog sekretara Rièarda Armitidža. Preko trideset pet hiljada amerièkih državljana živi u Saudijskoj Arabiji gde je intenzvirano traganje za muslimanskim ekstremistima posle napada na stambene komplekse zapadnih gradjana u maju u Rijadu. U policijskih racijama ove sedmice ubijeno je namanje pet muslimanskih esktremista koji su bili povezani sa teroristièkom mrežom al-Kaida Osame bin Ladena, Saudijca po rodjenju. Amerièka vlada vrši pritisak na saudijsku vladu da obuzda muslimanske ekstremiste posle teroristièkih naopada 11. septembra 2001. u Njujorku i Vašingtonu za koje je okrivljena al-Kaida. Petnaest od devetnaest izvršilaca tih napada bili su saudijski državljani.

XS
SM
MD
LG