Linkovi

Poljska još ne ispunjava uslove za uèlanjenje - 2003-11-05


Poljski predsednik Aleksandar Kvašnjevski izjavio je da bi izveštaj Evropske komisije, u kome se kaže da njegova zemlja nije spremna za uèlanjenje u Evropsku uniju iduæe godine, trebalo da posluži kao uzbuna za njegovu vladu. Iz Budimpešte izveštava dopisnik Glasa Amerike, Stefan Bos.

U izveštaju Evropske komisije kaže se da Poljska toliko zaostaje u pripremama za uèlanjenje u Evropsku uniju, da bi njen prijem, planiran za maj, mogao da bude odložen. Komisija kaže da je najviše zabrinjava neposobnost Poljske da propise o kontroli bezbednosti hrane i higijenske standarde dovede na nivo zapadnoevropskih zemalja. U jednom intervjuu za Glas Amerike, poljski predsednik Aleksandar Kvašnjevski priznao je da njegova zemlja, od skoro 40 miliona stanovnika, nailazi na veæe teškoæe u pripremama za uèlanjenje od ostalih devet kandidata:

”Mi smo najnaseljenija zemlja medju novim èlanovima i mislim da je stoga obim naših problema znatno veæi nego kod drugih. Moramo da radimo na tome, Vrlo je važno da se dobro pripremimo,“ rekao je Kvašnjevski.

Kvašnjevski je obeæao da æe, kao šef države, uèiniti sve što može da Poljska ispuni sve uslove pre maja, kada bi deset novih zemalja trebalo da se prikljuèi Evropskoj uniji:

”Mislim da je zadatak poljske vlade da iduæeg meseca eliminiše sve te slabosti,“ rekao je on. ”Siguran sam da æe pre prvog maja Poljska biti dobro pripremljena za puno èlanstvo u Evropskoj uniji. Jer, to je u našem interesu, a ne samo u interesu Evropske unije.“

Poljska nije jedina zemlja kritikovana u izveštaju Evropske komisije. Madjarska, Èeška republika i Slovaèka takodje su kritikovane zbog propusta u reformisanju svojih industrija èelika i poljoprivrednih sektora.

XS
SM
MD
LG