Linkovi

Politika SAD prema Iranu - 2003-11-03


Sjedinjene Države su rešene da podrže težnju Iranaca za demokratskom, prosperitetnom zemljom. No, danas se u Iranu vodi bitka izmedju ekstremista zaglibljenih u prošlost i onih koji žele slobodnu i savremenu državu. Kako je ukazao zamenik amerièkog sekretara za odbranu Rièard Armitidž, “nema sumnje da je iranski režim angažovan u destruktivnoj politici i akcijama“. U Iranu se ne poštuju ljudska prava. Iranska vlast pribegava muèenju i proizvoljnom hapšenju da bi ugušila slobodu govora, udruživanja i veroispovesti. Nastojanje iranske vlade da proizvede oružje za masovno uništavanje takodje zabrinjava. Od naroèite je važnosti da se Iran pridržava svojih obaveza prema medjunarodnom Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja. Iranska vlada i dalje podržava teroriste, nudeæi finansijsku i logistièku pomoæ teroristièkim organizacijama Hezbola, Hamas i Islamski džihad. Povrh toga, iranska vlada - po reèima portparola Bele kuæe Skota Meklilana - još daje utoèište teroristima al-Kaide.

“Mi i dalje apelujemo na Irance - što èine i druge zemlje - da promene svoje ponašanje na nekoliko polja. Jedno se tièe terorista. Ukazujemo Irancima da bi svakog teroristu al-Kaide koji udje u Iran, trebalo da vrate u matiènu zemlju ili izruèe Sjedinjenim Državama“, rekao je Meklilen, istakavši da saradnja u ratu protiv terorizma ima suštinsku važnost.

“Iran mora da promeni svoj kurs, svoje ponašanje -naroèito u pogledu veza sa teroristièkim organizacijama al-Kaida i Ansar al-Islam, što bi, ukoliko Iranci reše to pitanje, bio važan korak u našim odnosima“, rekao je portparol Bele kuæe.

Kako ukazuje zamenik državnog sekretara Rièard Armitidž, iranski narod je “jasno dao do znanja da želi demokratske i ekonomske reforme, odgovornost i otvorenost svoje vlade, okonèanje korupcije, versku umerenost i reintegraciju u medjunarodnu zajednicu”. Po Armitidžovim reèima, Iranski gradjani “bi trebalo da znaju da ih podržavamo u tome, ali bi takodje trebalo da znaju da æe potpuna podrška biti ostvarena tek kada njihova vlada okonèa destruktivnu politiku”.

XS
SM
MD
LG