Linkovi

Poèela istraga o napadu na amerièki helikopter u Iraku - 2003-11-03


Dok se istraga o juèerašnjem padu vojnog transportnog helikoptera tipa Èinuk nastavlja, u Iraku vlada rasprostranjeno uverenje da je letelica oborena raketom tipa zemlja-vazduh. Oèevici kažu da su nekoliko trenutaka pre pada helikoptera videli trag rakete.

Potraga za naoružanjem bivšeg iraèkog režima je veoma obimna. Ali amerièki vojni funkcioneri u Bagdadu kažu da je taj arsenal bio mnogo veæi nego što se verovalo i da mnoge zalihe raketa tipa zemlja-vazduh, koje se ispaljuju iz ruènog lansera, još nisu otkrivene.

Amerièki administrator u Iraku, Pol Bremer, rekao je u subotu da se još ne zna gde se nalaze stotine hiljada tona naoružanja i municije koje je kupio bivši lider Sadam Husein:

ACT: He did not spend...

”On nije trošio mnogo novca na bolnice, škole ili na svoj narod, ali je trošio milijarde dolara na oružje. Do sada smo u ovoj zemlji pronašli 650 hiljada tona municije, a verujemo da postoji još oko 350 hiljada tona. Prema tome, potraga za tim oružjem i njegovo stavljanje pod kontrolu je ogroman posao,“ rekao je Pol Bremer.

U nastojanju da prikupe protivavionske rakete koje se ispaljuju iz ruènog lansera, amerièke oružane snage nude 500 dolara za svaku predatu raketu. Vojni funkcioneri u Bagdadu kažu da je do sada u okviru tog programa isplaæeno više od 100 hiljada dolara i da se medju vraæenim naoružanjem nalazi i 350 ovakvih protivavionskih raketa ruske proizvodnje. Medjutim, na crnom tržištu te rakete dostižu cenu èak do pet hiljada dolara, a pošto su dugaèke manje od dva metra i teške svega 13 kilograma, lako mogu da se sakriju.

Amerièki helikopter koji je oboren u nedelju uzleteo je iz Faludže prema medjunarodnom aerodromu u Bagdadu, gde je trebalo da preveze amerièke vojnike koji su krenuli na dvonedeljno odsustvo. Od prvog maja, na dva amerièka helikoptera je otvorena vatra sa zemlje, ali u tim incidentima nije bilo ljudskih žrtava. Funkcioneri koalicije kažu da æe procedura za letove amerièkih aviona i helikoptera u Iraku sada biti podvrgnuta reviziji.

XS
SM
MD
LG