Linkovi

Predsednièka nominacija Demokratske stranke - 2003-11-01


U srednjezapadnoj državi, Ajovi, 19. januara iduæe godine poèeæe borba za predsednièku nominaciju Demokratske stranke. Medjutim, trojica od devet kandidata odluèila su da ne gube uzaludno vreme i novac u borbi za glasove u Ajovi, veæ da se umesto toga koncentrišu na kasnije preliminarne izbore. Senator iz Konektikata, Džozef Liberman, penzionisani general, Vesli Klark, i senator iz Severne Karoline, Džon Edvards, sada polažu nade u dobre rezultate u preliminarnim izborima u Nju Hempširu, koji se održavaju nedelju dana posle trke u Ajovi, ili na preliminarnim izborima u Južnoj Karolini, koji æe biti održani poèetkom februara. Senator Edvards se nada da æe postati kandidat Demokratske stranke promovisanjem populistièke poruke, za koju veruje da æe privuæi podršku u državama kao što je Južna Karolina.

“ Ne verujem u Ameriku Džordža Buša. Ja još verujem u Ameriku u kojoj sin mlinarskog radnika može da pobedi sina jednog predsednika u borbi za Belu kuæu.” U anketama javnog mnjenja u Ajovi General Klark i senatori Edvards i Liberman zaostaju daleko iza drugih kandidata. Te ankete pokazuju da kongresmen iz Misurija, Rièard Gephart, i bivši guverner države Vermont, Hauard Din, dele prvo mesto u Ajovi, dok je Din je ispred svih Demokrata u Nju Hempširu.

“Ovoj zemlji je potreban jedan drugaèiji Vašington, neko ko dolazi spolja, ko bi ga promenio i ispunio obeæanja koja su davana svih ovih godina, ali nikad nisu poštovana.”

Po tradiciji, demokaratski predsednicki kandidati moraju da se dobro plasiraju u poèetnim trkama u državama Ajovi i Nju Hempširu da bi imali bilo kakve izglede da osvoje predednièku kandidaturu svoje stranke. Kadidati koji preskoèe Ajovu ili Nju Hempšir nemaju dobre izglede u kasnijim preliminarnim izborima. Praktièno nepoznati demokrata, Džimi Karter, postao je poznata javna liènost nakon dobrih rezultata u Ajovi 1976. godine i kasnije postao predsednik. Ostali pretendenti na kandidaturu Demokratske stranke za predsednièke izbore 2004. godinu su senator iz Masaèusetsa, Džon Keri, kongresmen iz Ohaja, Denis Kusiniè, bivši senator iz države Ilinois i ambasador Kerol Mosli-Braun, i njujorški aktivista za ljudska prava, Al Šarpton.

XS
SM
MD
LG