Linkovi

Vulfovic  odluèno brani politiku vlade predsednika Buša - 2003-10-31


Zamenik amerièkog sekretara za odbranu Pol Vulfovic predoèio je da Muslimani moraju da predvode bitku protiv verskog estremizma i totalitarne ideologije u islamskom svetu. Pol Vulfovic je održao javno predavanje na Džordžtaunskom univerzitetu, èetiri dana posle raketnog napada na bagdadski hotel Al-Rašid. Vulfovic je odseo u tom hotelu ali nije bio povredjen u napadu u kome je poginuo jedan amerièki oficir, dok je sedamnaest ljudi rajeno. Vulfovic je naglasio da ga takvi dogadjaji neæe odvratiti od vršenja dužnosti. Posle teroristièkih napada 11. septembra 2001. godine, Vulfovic je bio smatran najoštrijim zagovornikom amerièke vojne intervencinje u Iraku jer je bio uveren - kako je tada ukazao - da bi svrgavanje Sadama Huseina s vlasti moglo da poseje seme demokratske politièke kulture širom arapskog sveta. Poenta njegovog juèerašnjeg predavanja je bila da islamski teroristi i pristalice Sadama Huseina vode rat protiv islamske matice jer veæina Muslimana deli iste vrednosti sa zapadnjacima.

“Ti faktori èine umerene Muslimane i preostali civilizovani svet prirodnim i neophodnim saveznicima. Jasno je da smo suoèeni sa borbom za umerenost i sekularizam, pluralizam i demokratiju, stvaran ekonomski razvoj. Ekstremisti se plaše tih ideja. “

Poput predsednika Buša ranije ove nedelje, Vulfovic je istakao da Sjedinjene države neæe ustuknuti u Iraku, iako ankete javnog mnjenja pokazuju da su Amerikanci sve skeptièniji. Vulfovic je ustvrdio da æe uèešæe Muslimana i njihova sposobnost da se suèele sa ekstremistima na kraju biti presudni za pobedu ili poraz u ratu protiv terorizma.

“ U stvari, borba protiv ubica koje izopaèuju i eksploatišu veliku svetsku religiju je najefikasnija kada je vode sami Muslimani. Mnogo je prikladnije da Muslimani odbace lažni argument estremista da islam podržava terorizam i samoubilaèke bombaške napade i ubijanje nedužnih muškaraca, žena i dece. “

Mali broj protivnika rata u Iraku ustvrdio je pred Vulfovicem da je taj rat deo plana Bušove vlade da ostvari ekonomsku i politièku dominaciju nad drugim narodima i zemljama. Posle Vulfovicevog predavanja, propraæenog pitanjima i odgovorima, jedan protivnik rata je rekao Vulfovicu da æe politika amerièke vlade dovesti do poraza predsednika Buša na predsednièkim izborima iduæe godine. Vulfovic je odgovorio da se nada da æe Iraèani uskoro moæi da odluèe o svojoj buduænosti, bez obzira na pobednika na amerièkim predsednièkim izborima 2004.

XS
SM
MD
LG