Linkovi

Ansar-al Islam u Iraku - 2003-10-30


Ansar-al Islam je teroristièka organizacija muslimanskih ekstremista koji dejstvuju u Iraku. Povezana je sa Al Kaidom Osame bin Ladena. Ta organizacija želi da nametne Iraku represivni režim slièan bivšem talibanskom u Avganistanu. Sasvim je jasno, rekao je amerièki general-pukovnik, Norton Švartz, da je Ansar al-Islam spreman da saradjuje sa ogorèenim ostacima režima Sadama Huseina.

“Ima nagoveštaja da postoje veze izmedju lojalista bivšeg režima i nekih voða Ansar al-Islama. Medjutim, uopšte uzevši, to su nezavisni akteri. Ansar al-Islam je sada naš glavni organizovani teroristièki neprijatelj u Iraku i na to usredsreðujemo svoje snage”, rekao je general-pukovnik Norton Švarc. Ansar al-Islam je pre rata imao bazu u severnom delu Iraka u blizini iranske granice. Na podruèju koje kontroliše, Ansar al-Islam je zaveo vladavinu talibanskog stila, a samoubilaèki bombaški napadi su bili glavna karakteristika napada te organizacije na kurdske ciljeve u Iraku. Glavnu bazu Ansar al-Islama su prošlog marta uništile amerièke i kurdske snage. Medjutim, mnogi od voða organizacije su pobegli u Iran i druge zemlje. Sada se teroristi iz Ansar al-Islama vraæaju u Irak. General-pukovnik Švarc je podsetio da su amerièki vojnici nedavno zarobili jednog od voða Ansar al-Islama, Asu Havlerija. “Glavno je da smo uhvatili jednog od voða. Nastaviæe se nastojanja da se pohvataju i oni koji vode organizaciju i njeni pripadnici koji dejstvuju protiv naših vojnika. Sprovešæemo ofanzivne operacije i umanjiti sposobnost te organizacije”, rekao je Norton Švarc. Predsednik Buš je rekao da “ubistva neæe uplašiti” SAD i njihove koalicione partnere.

”Ustvari, još smo odluèniji da sa iraèkim narodom radimo na stvaranju slobode i mira, jer je to i u našem nacionalnom interesu. U interesu je dugoroènog mira u svetu da radimo na uspostavljanju slobodnog, bezbednog i miroljubivog Iraka”, rekao je predsednik Buš, istakavši da æe “slobodni Irak u središtu Bliskog istoka, imati ogroman istorijski uticaj”.

XS
SM
MD
LG