Linkovi

Izrael nagoveštava popuštanje prema Palestincima - 2003-10-29


Izrael bi mogao da poène sa popuštanjem svoje politike prema Palestincima samo mesec dana posle blokiranja Zapadne obale i pojasa Gaze. Dopisnik Glasa Amerike Sonja Pejs izveštava iz Jerusalima.

Izraelski vojni radio javio je da bi Izrael uskoro mogao da poène da odobrava palestinskim radnicima i trgovcima povratak u Izrael kao i da ublaži ogranièenja na putovanja po palestinskim gradovima I manjim mestima.

Izraelska policija nametnula je razlièita ogranièenja na palestinsku teritoriju, kada je izbila pobuna pre više od tri godine, a pre mesec dana je zatvorila granicu prema Zapadnoj obali i Gazi. Nova blokada je nametnuta pred proslavu jevrejske nove godine, zbog straha od napada, i još uvek je na snazi.

Izraelski mediji navode da je ministar odbrane Šaul Mofaz dospeo pod pritisak viših vojnih oficira da ublaži teškoæe Palestinaca.

Štampa prenosi izjave vojnih zvaniènika da dalja stroga ogranièenja neæe ojaèati bezbednost Izraela, veæ æe samo poveæati beznadežnost, oèaj i bes medju Palestincima, a to æe, kako kažu, ohrabriti ekstremiste i poveæati rizik od buduæih napada na Izraelce.

Kada je bivši izraelski premijer Mahmud Abaz podneo ostavku prošlog septembra, on je optužio Izrael da nije uradio ništa da pogura unapred ionako nejak mirovni plan. Izraelski vojni zvaniènici su navodno izjavili da Izrael sada ne bi trebalo da napravi istu grešku sa novim premijerom Ahmedom Kureijom.

Nekoliko listova piše o prilièno jakoj kritici vojske upuæenoj politièarima. Ministar odbrane Mofaz otvoreno je prošle nedelje odbacio zahtev naèelnika generalštaba Mošea Jalona da zapoène ublažavanje blokade palestinskih naseobina. Medjutim, Mofaz je u utorak, tokom obilaska Pojasa Gaze izjavio, da vlada æe vlada preduzeti sve što je moguæe da olakša nevolje palestinskog stanovništva.

XS
SM
MD
LG