Linkovi

Požar i dalje hara Kalifornijom - 2003-10-28


Požari su takoreæi neizbežna muka koja Kaliforniju zahvati skoro svake godine u septembru ili oktobru kad vruæi vetar Sveta Ana zaduva is pustinje, a vegetacija mesecima lišena kiše postane izvor opasnosti ukoliko dodje u kontakt sa vatrom. Medjutim, tokom proteklih nekoliko godina, ti požari postaju sve destruktivniji. Prigradska poruèja u Kalifoniji sada se sada protežu sve do obronaka pošumljenih brda gde je do nedavno bila divljina. Prema reèime jedne žene koja živi u Porter Ranèu, prigradskoj èetvrti Los Andjelesa...

”Strašno je kad vidite kako se vatra približava i postojano napreduje preko brda. Jedina nada nam je æe vatrogasci ipak uspeti da lokalizuju požar,“ kaže ona.

Medjutim, problem je i to što nema dovoljno vatrogasaca pošto je plamen zahvatio ogromne površine. Vatrogasne službe daju sve od sebe da spasu porodiène kuæe koje su na putu vatrenoj stihiji, ali -- èesto samo nemoæno posmatraju dok ih guta plamen. Meteorološke prognoze su ipak malo ohrabrujuæe. U Kaliforniji se kasnije ove nedelje oèekuje zahladjenje.

XS
SM
MD
LG