Linkovi

Poruka teroristima - 2003-10-22


Koalicija na èelu sa SAD uputila je sledeæu poruku - ukoliko pružate utoèište teroristi, ako ga podržavate ili hranite, vi ste isto toliko krivi kao i sam terorista. Ekstremni talibanski režim je to shvatio nakon teškog iskustva. Taliban danas nije na vlasti, a Avganistan više nije utoèište terorista Al Kaide. Koalicija se zatim, rekao je predsednik Buš, uhvatila u koštac sa jednim od glavnih sponzora terorizma, Irakom.

“Režim Sadama Huseina posedovao je i koristio ouržje masovnog uništenja, sponzorisao teroristièke organizacije, i terorisao svoj vlastiti narod. Skoro sve zemlje sveta veæ više od jedne decenije uoèavaju i osudjuju tu opasnost. Savet bezbednosti UN je na kraju rezolucjiom 1441 zatražio da se Sadam Husein razoruža, dokaže svetu da se razoružao ili da se suoèi sa posledicama. Taj izbor je trebalo da donese diktator Sadam Husein, koji je doneo slabu odluku. Pre šest meseci Sadam Husein je uklonjen sa vlasti. “Van svake sumnje je” rekao je predsednik Buš “da je Sadam Husein bio varalica i opasan èovek.”

“Ko bi mogao èak i da pomisli da bi svetu bilo bolje sa Sadamom Huseinom na vlasti? Svakako da to nebi bili disidenti, koji bi bili u zatvoru ili završavali u masovnim grobnicama. Svakako to ne bi bili muškarci i žene, koji bi sada bili izloženi Sadamovoj torturi. Svakako da to ne bi bili èlanovi porodica žrtava koje je on usmrtio otrovnim gasom. Svakako da to ne bi bio neko ko se zalaže za ljudska prava, demokratiju i stabilnost na Bliskom istoku. Postoji samo jedno èasno i humano reagovanja na pad Sadama Huseina, a to je -- dobro je da smo ga se otarasili. ”

Preostale pristalice Sadama Huseina i strani teroristi nastoje da potkopaju progres u Iraku. Teroristi misle da æe njihovi napadi na Iraèane, osoblje UN i koalicione snage oslabiti rešenost kaolicije. To se neæe dogoditi. Iraèke škole se obnavljaju, bolnice ponovo otvaraju, kao i sistemi za dovod vode i eletriène energije. Cilj koalicije je da se formira stabilan i demokratski Irak. Kao što je predsednik Buš rekao, “nikakva banda ubica i gangstera neæe zaustvaiti ostvarenje tog cilja.”

*

XS
SM
MD
LG