Linkovi

Odbrambeni projekat Evropske unije - 2003-10-21


Diplomate Nato-a i Evropske unije sastali su se da bi ublažili tekuæi spor o planovima EU da formira sopstvene vojne snage, što zabrinjava SAD zbog moguænosti potkopavanja Nato-a. U izveštaju dopisnika GA iz Brisela, Rodžera Vilkisona, navodi se da Evropljani nastoje da pruže uveravanja Vašingtonu da njihovi planovi neæe naneti štetu alijansi.

Još nije odluèeno kakvog bi oblika mogao da bude odbrambeni projekat Evropske unije. To pitanje æe morati da se reši tokom tekuæih pregovora o prvom ustavu Evropske unije. Medjutim, SAD izražavaju zabrinutost da neke evropske zemlje -- kao što su Francuska i Nemaèka-- žele da imaju vojnu komandu koja bi bila odvojena od Nato-a. Na juèerašnjem sastanku ambasadora Nato-a , funkcioneri alijanse su rekli da su Evropljani pokušali da pruže uveravanja SAD da bi evropski vojni projekat nadopunio Nato, i da ne bi narušio alijansu. Predstavnik Nato-a, Džejmi Šej, izjavio je da bez obzira na ono što bi Evropska unija mogla da uèini u buduænosti, on oèekuje da bi te vojne snage bile u potpunosti kompatibilne sa Nato-m.

“Evropski saveznici SAD pružili su uveravanje Vašingtonu da planovi za formiranje zajednièke spoljnopolitièke i bezbednosne politike Evropske unije imaju za cilj da se Nato ojaèa i nadopuni i da se omoguæi Evropi da bude ja;i partner SAD, a ne da potkopa Nato. ”

Šej je rekao da su Evropljani obeæali da æe obaveštavati SAD i druge zemlje koje nisu saveznice Evropske unije, kao što su Kanada i Turska, o odbrambenim planovima unije. Na prošlonedeljnom evropskom samitu, Francuska i Nemaèka, odustale su od ranijeg plana o odvojenoj vojnoj komandi Evropske unije. Medjutim, one su zatražile i dobile podršku Britanije za stvaranje mehanizma, kojim bi se Evropskoj uniji garantovao neki vid autonomnog vojnog planiranja. Britanski premijer, Toni Bler, izjavio je da bi Evropska unija treblao da bude u stanju da deluje tamo gde SAD i Nato ne žele da budu umešani. Mada su SAD saopštile da žele snažnu evropsku odbrambenu sposobnost, one tvrde da bi Evropska unija trebalo da uloži veæa sredstava u modernizaciju oružja i druge vojne kapacitete, a ne na izgradnju sedište i vojnu birokratiju koja bi bila odvojena od Nato-a. Spoljnopolitièke šef Evropske unije, Haver Solana, bivši generalni sekretar Nato-a, nastoji da ublaži razlike u gledištima izmedju Evrope i SAD o tom pitanju.

“ Odnosi izmedju Evropske unije i Nato-a su fundamentalne prirode i niko ne želi da u ovom momentu dovede u pitanje ili nanese štetu tim dubokim odnosima”.

Evropska unija ima pristup centru za planiranje Nato-a za svoje operacije, mada neki funkcioneri unije kažu da bi Francuska želela da Evropska unija tokom vremena bude u stanju da planira i sprovodi operacije van Nato-a i da na taj naèin izbegne amerièki nadzor i kontrolu.

XS
SM
MD
LG