Linkovi

Amerika nema nameru da napadne Severnu Koreju - 2003-10-19


Predsednik Buš je ponovio svoje davno dato obeæanje da neæe napasti Severnu Koreju, ali je predoèio da ne pristaje na sporazum o nenapadanju.

“Neæemo imati sporazum, ukoliko je to što tražite. To ne dolazi u obzir. Verovatno ima drugih naèina na koje možemo staviti na papir ono ono što sam rekao javno uz pristanak naših partnera.“

Predsednik Buš je naveo da je sa kineskim predsednikom Huom Djintaom razgovarao o tome kako da ostvare zajednièki cilj da Korejsko poluostrvo postane bezatomska zona i kako da se ublaži bojazan Severne Koreje u kontekstu šestostranih razgovora. Predsednik Buš je ukazao da æe i dalje nastojati da ojaèa i promoviše te razgovore --na kojima se Kina i Sjedinjene Države pridružuju Severnoj Koreji, Južnoj Koreji, Rusiji i Japanu. Amerièka vlada veruje da bi Severnoj Koreji bilo teže da prekrši multilateralni sporazum jer bi time pogazila reè datu ne samo Vašingtonu nego i Seulu, Pekingu, Moskvi i Tokiju. Predsednik Buš je ukazao da je sa predsednikom Djintaom takodje razgovarao o amerièko-kineskoj trgovinskoj razmeni u kontekstu obostrane koristi, ali nije naveo da li je pokrenuo pitanje vrednosti kineske valute koja je sve veæi finansijski problerm izmedju dve zemlje. Amerièki sekretarijat za trgovinu je predoèio da je vezivanje vrednosti kineske valute za vrednost dolara, umesto da se dozvoli da tu vrednost odredjuju tržišni odnosi, podstaklo rekordan trgovinski deficit od sto tri milijarde dolara. Predsednik Hu je naveo da se složio sa predsednikom Bušom da je ekonomska saradnja od ogromne koristi za oba naroda. Predsednik Hu je izrazio spremnost da se sva trgovinska pitanja rešavaju putem dijaloga. Pred sastanak sa predsednikom Bušom predsednik Hu je rekao pred skupom vodeæih biznismena u Bankoku da fiksna vrednost kineske valute odgovara kineskom ekonomskom razvoju i da je korisna kako za Aziju tako i svet. Predsednik Buš je èestitao predsedniku Huu na prvom kineskom lansiranju èoveka u svemir koje je okarakterisao kao istorijski trijumf kineskog naroda i putokaz u daljem istraživanju svemira.

XS
SM
MD
LG