Linkovi

Napad na amerièke diplomate - 2003-10-19


15. oktobra palestinski teroristi su u Gazi napali konvoj u kome su se nalazile amerièke diplomate. Tri Amerikanca su ubijena, a èetvoro ih je ranjeno. Predstavnik amerièkog Državnog sekretarijata Rièard Bauèer je izrazio amerièku ljutnju zbog napada:

”Nedužni Amerikanci koji su poginuli, Džon Brankaæio, Mark Parson i Džon Lind Džunior bili su u mirovnoj misiji, koja je pod pokroviteljstvom amerièke ambasade išla da intervjuišu Palestince zainteresovane za dobijanje Fulbrajtove stipendije, za studiranje u Sjedinjenim Državama. Oni su pomagali palestinski narod kada su ih ubili teroristi, isti oni koji su ubili mnoge druge i koji ubijaju moguænost da Palestinski narod ostvari svoj san“, istakao je Rièard Bauèer.

Palestinska policija je uhapsila nekoliko osoba pod sumnjom da bu bile u vezi sa napadom u Gazi. Ali kako je predsednik Buš istakao u pisanom saopštenju: ”Palestinski zvaniènici su trebali odavno da reaguju i da se bore protiv svih oblika terorizma. Propust palestinske vlasti da formira snage bezbednosti koje bi bile predane borbi protiv terorizma, nastavlja da ubire danak“ ukazao je amerièki predsednik i dodao da bi palestinska vlast trebalo da ima premijera sa ovlašæenjem da kontroliše sve palestinske snage bezbednosti. Meðutim palestinski lider Jaser Atafat blokira bitne promene. ”Propust da se izvrše potrebne reforme i rasformiraju teroristièke organizacije, rekao je predsednik Buš, i dalje je prepreka ostvarenju najveæeg palestinskog sna - dobijanja sopstvene države. Sjedinjene Države su predane viziji o dve države, Izraelu i Palestini, koje bi opstajale jedna pored druge, u miru i bezbednosti. Meðutim, kako je ukazao predstavnik amerièkog Državnog sekretarijata Rièard Bauèer, napredak mirovnog procesa, tzv. mirovne mape, biæe moguæ samo kada budu preduzete ozbiljne akcije protiv terorista.

Smrtonosni napad na Amerikance koji su želeli da pomognu Palestincima, rekao je predsednik Buš, “još jedan je primer da su teroristi protivnici napretka i otvaranja novih moguænosti za palestinski narod.“

XS
SM
MD
LG