Linkovi

Južna Koreja  šalje  nove trupe u Irak - 2003-10-18


Predstavnik u predsednièkoj Plavoj kuæi, Jun Tai Jung, danas je rekao da æe Južna Koreja poslati dodatne vojnike u Irak. Isti predstavnik je istakao da je vlada tom prilikom uzela u obzir nacionalne interese, odnose sa Sjedinjenim Državama i nedavno odobrenje rezolucije Ujedinjenih nacija kojom se autorizuju multinacionalne snage u Iraku. Vašington je navodno zatražio od Južne Koreje da pošalje pet hiljada vojnika. Predstavnik južno korejske vlade je rekao da æe njegova zemlja poslati pomoæ u vrednosti od 200 miliona dolara Iraku tokom sledeæe èetiri godine pored šezdeset miliona dolara koje je prethodno obeæala. Predsednik Ro Nu Hjun, èiji predsednièki položaj je zasenjen skandalom i kontroverzom, kaže da želi da testira javno mnjenje povodom daljeg slanja trupa. Amerikancima predvodjeni rat u Iraku nije naišao na veliku podršku javnosti u Južnoj Koreji. Medjutim, nedavne ankete ukazuju da veæina Južno Koreanaca podržava slanje vojnika uz podršku Ujedinjenih nacija.

Trojica Palestinaca, ukljuèujuæi èlana militantne grupe Hamas, ubijeni su tokom napada izraelske armije u južnom pojasu Gaze.

Bar još devet Palestinaca je, kako se navodi, ranjeno u današnjem sukobu pred zoru oko grada Rafaha u Pojasu Gaze. Jedna Palestinka i Palestinac su ubijeni skupa sa Tarikom Abu Huseinom, pripadnikom Hamasa. Izraelske snage operišu u oblasti Rafaha od 10. oktobra. Oni kažu da traže tunele koje Palestinci koriste za krijumèarenje oružja duž granice sa Egiptom. Sedam Palestinaca je ubijeno u sukobima tokom prvog dana upada. Amerièki istražitelji su se sastali juèe sa palestinskim bezbednosnim funkcionerima u Gazi kako bi pomogli u istrazi bombaškog napada koji se odigrao u sredu u kojem je život izgubilo troje Amerikanaca u jednom diplomatskom konvoju. Palestinska policija je uhapsila nekoliko ljudi u vezi sa tim incidentom.

XS
SM
MD
LG