Linkovi

Kuba  uskoro slobodna - 2003-10-18


Sjedinjene Države su èesto pokušavale da poboljšaju odnose sa kubanskim komunistièkim diktatorom Fidelom Kastrom. Sjedinjene Države su ponudile da ublaže trgovinske I putne restrikcije, ukoliko kubanska vlada uvede politièke I ekonomske reforme. No, kako je ukazao predsednik Džordž Buš, Kastro je odgovorio na te ponude novom rundom represije koja je razgnevila savest sveta. Zatvaranje sedamdeset pet demokratskih disidenata u aprilu ove godine pokazuje - prema reèima predsednika Buša - da Kastro nije zainteresovan za reforme:

Izbori u Kubi su još uvek lažirani. Opozicione grupe se još uvek organizuju I okupljaju na svoj rizik. Privatne ekonomske aktivnosti se još uvek guše. Nevladini radnièki sindikati se još uvek ugnjetavaju I zabranjuju. Svojinska prava se još vek ignorišu. Veæina usluga I robe proizvedene u Kubi još uvek je rezervisana za politièku elitu. Jasno je da se Kastrov režim neæe promeniti po svom izboru. Ali, Kuba mora da se promeni.

Da bi pomogle Kubancima da se izbore za promenu, Sjedinjene Države æe ustanoviti komisiju za pomoæ slobodnoj Kubi. Mandat te komisije biæe - po reèima predsednika Buša - da planira za sreæan dan kada više ne bude Kastrovog režima I kad demokratija dodje na to ostrvo. U medjuvremenu, Sjedinjene Države æe dozvoliti veæem broju Kubanaca da se legalni usele. Sjedinjene Države æe nastaviti da grade medjunarodnu koaliciju da bi se unapredila stvar kubanske slobode. Biæe poveæan napor da do kubanskog naroda dopru taène vesti I informacije. Kako je predoèio predsednik Buš, nastaviæe se kubanska ponosita istorija borbe za slobodu:

Borba za slobodu se nastavlja danas u gradovima I selima te divne zemlje, u Kastrovim zatvorima I u srcu svakog kubanskg patriote… U svemu što predstoji kubanski narod ima stalnog prijatelja u Sjedinjenim Amerièkim Državama. Ni jedan tiranin se ne može zauvek odupirati snazi slobode jer nada u slobodu živi u svakom srcu. Stoga smo danas uvereni da che Kuba, bez obzira na ono što diktator Kastro namerava ili planira, uskoro biti slobodna.

XS
SM
MD
LG