Linkovi

Kondoliza Rajs o Iraku i Bliskom istoku - 2003-10-17


Narod Iraka je oslobodjen od okrutnog režima Sadama Huseina. Iraèani sada stvaraju svoju lokalnu samoupravu.

Obnovljeni Irak, jednog dana može da posluži kao primjer cijelom regionu. Kako kaže amerièki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Kondoliza Rajs "izgradnja novog Iraka daje novu šansu za drugaèiji Bliski istok": "Danas, u dvadeset dvije zemlje ovog važnog regiona živi tri stotine miliona ljudi. Medjutim, ukupan društveni proizvod svih tih zemalja je manji od društvenog proizvoda Španije. To je region koji po mišljenju vodeæih arapskih intelektualca pati od deficita politicckih i ekonomskih sloboda. Rijeè je o regionu u kojem beznadje predstavlja plodno tlo za ideologije koje uvjeravaju talentovanu omladinu da ne teži univerzitetskom obrazovanju, karijeri ili stvaranju porodice, veæ da se okrene bombaškim samoubilacckim napadima i usmrti što je moguæe više ljudi."

Sjedinjene države saradjuju sa ljudima iz tog regiona koji dijele predanost slobodi. "Slobodan, demokratski i uspješan Irak," kaže Kondoliza Rajs, "tom regionu može poslužiti kao putokaz i katalizator":

"Slobodan i uspješan Irak može da doprinese stvaranju novog poleta u cilju dugoroènog mira medju Izraelcima i Palestincima, i da pokrene proces realizacije ideje koju je predsjednik Buš ponudio 24. juna 2002. godine : dvije susjedne države koje žive bezbjedno i u miru."

Odbijanje ekstremista i drugih da odbace terorizam, sada je najveæi kamen spoticanja za takav sporazum. Palestinske vlasti i dalje ne ispunjavaju obavezu da rasformiraju teroristièku infrastrukturu. Izrael, takodje ima obavezu da podrži stvaranje palestinske države i obustavi izgradnju naselja na okupiranim teritorijama. "Bliski istok je," kaže Kondoliza Rajs, " region izuzetnog potencijala. Upravo stoga æe cjelovite i stvarne promjene u regionu zahtijevati višegodišnju predanost.... Moramo biti strpljivi."

XS
SM
MD
LG