Linkovi

Nobelova nagrada za mir - 2003-10-16


Komitet norveškog parlamenta za dodjelu Nobelove nagrade odluèio je da prestižno priznanje ove godine dodijeli iranskom advokatu Širin Ebadi. Predsjednik Komiteta Ole Danbolt Mjoez kazao je da je gospodji Ebadi nagrada dodijeljena za unapredjenje ljudskih prava u Iranu, posebno za prava žena i djece. "Nadamo se da æe se narod Irana obradovati, jer je prvi put u istoriji, njihovom unarodniku dodijeljena Nobelova nagrda. Takodje se nadamo da æe nagrada podstaæi sve borce za ljudska prava i demokratiju u Iranu, u islamskim zemljama, i drugdje u svijetu."

Pedesetšestogodišnja Širin Ebadi diplomirala je na pravo na teheranskom univerzitetu, gdje danas predaje. 1974. godine, postala je jedan od prvih iranskih ženskih sudija. Medjutim, bila je prinudjena da napusti taj položaj kada su ekstremni muslimanski sveštenici, 1979. godine, preuzeli vlast nametnuvssi ideju da žene ne bi trebalo da vrše sudijsku funkciju. Od tada, Širin Ebadi se bori za ljudska prava u svojoj zemlji. Kako je kazala, "tek kada žene i muškarci u Iranu budu jednaki pred zakonom, moæi æemo govoriti o vladavini zakona u Iranu."

Kao advokat, Širin Ebadi je zastupala mnoge koji su hapšeni zbog javnog zalaganja za veæe slobode u Iranu. 2000. godine i sama je bila uhapšena i pritvorena tri nedjelje prije nego što je, na zatvorenom sudjenju, kažnjena petnaestomjeseènom zatvorskom kaznom. Medjutim, kazna je konaèno suspendovana.

Na konferenciji za novinare, nakon što je saopšteno da je dobitnik Nobelove nagrade, Ebadijeva je pozvala iranske vlasti da poštuju ljudska prava i da oslobode politièke zatvorenike. Tom prilikom, naglasila je kako je oduvijek smatrala da je "moguæe biti Musliman i – istovremeno – uživati ljudska prava."

Portparol Bijele kuæe Skot MekLielen rekao je da je Ebadijeva zaslužila Nobelovu nagradu: "Radila je neumorno i patila pod sveštenièkim režimom, koji ju je zatvarao zbog promovisanja demokratije i ljudskih prava u sopstvenoj zemlji."

Kako je predsjednik Džordž Buš rekao, "Amerikanci priželjkuju dan kada æe slobodan Iran biti primjer tolerancije, prosperiteta i demokratije na Bliskom istoku i širom svijeta."

XS
SM
MD
LG