Linkovi

Završen prvi sastanak Beograda i Prištine - 2003-10-14


Razgovori pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija trajali su samo nekoliko sati, a njima su prisustvovali visoki funkcioneri Evropske unije, Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, NATO-a, kao i jedna delegacija Sjedinjenih Država. Administrator Ujedinjenih nacija za Kosovo, Hari Holkeri, izjavio je da su se dve strane dogovorile oko obrazovanja èetiri radne grupe - za transport, energetiku, telekomunikacije i povratak izbeglica i otkrivanje sudbine nestalih lica:

”Cilj nam je da rešavamo praktièna pitanja kako bismo pomogli tamošnjim stanovnicima u svakodnevnom životu, i medjunarodna zajednica je potpuno predana tom zadatku.“

Holkeri je rekao da æe radne grupe poèeti da funkcionišu u novembru, istovremeno u Beogradu i Prištini. One æe o svom radu izveštavati Ujedinjene nacije, uz redovne sastanke svakih šest meseci. On je dodao da nije bilo lako privoleti dve strane da se sastanu licem u lice i izrazio žaljenje što je premijer vlade kosovskih Albanaca Bajram Redžepi bojkotovao sastanak. Na sastanku se nije razgovaralo o definitivnom statusu Kosova.

Premijer Srbije Zoran Živkoviæ izjavio je da danas nije bilo pravih direktnih razgovora, ali da bi susret u Beèu mogao da dovede do dijaloga. Šef Evropske unije za bezbednost, Havijer Solana, podvukao je simbolièan znaèaj današnjeg skupa:

”Ovo je prvi put da su se dve delegacije sastale i to je veoma, veoma važan korak. Ovo je prvi put da su razgovarale, što je takodje od velikog znaèaja. Ovo je prvi put da je medjunarodna zajednica uz dve delegacije govorila na istoj talasnoj dužini, što je isto tako važan korak. Dakle, ako sve to skupite zajedno, zakljuèak je da je današnji dan veoma važan za stabilizaciju regiona i stabilizaciju sveta.“

Na Kosovu je stacionirano oko 3 hiljade policajaca Ujedinjenih nacija i oko 20 hiljada vojnika NATOa. Jedan od njihovih zadataka je zaštita srpske manjine koja živi u toj pokrajini.

XS
SM
MD
LG