Linkovi

Najmanje deset mrtvih u bombaškom napadu u Bagdadu - 2003-10-12


Ambulatna kola jure prema centru Bagdada gdje je nedaleko od ulaza u hotel eksplodirao automobil bomba. U tom hotelu smješteni su amerièki zvaniènici, obavještajaci i èlanovi iraèkog vladajuæeg Savjeta.

Rano popodne, na automobil napunjen eksplozivom, koji je jurio prema hotelskom ulazu, obezbjedjednje je otvorilo vatru. Oèevici kažu da su potom èuli dvije snažne eksplozije, jednu za drugom. Od detonacija su popucali prozori na zgradama udaljenim i dva bloka od mjesta eksplozije. Bombaš samoubica, medjutim, nije uspio da doðe do hotela, koji je od ulazne kapije udaljen nekih šezdesetak metara.Helikopteri su odmah poèeli da nadlijeæu - dok su amerièki vojnici u oklopnim Hamvi vozilima i tenkovima postavili barikade na svim prilazima - tri bloka daleko od hotelskog zdanja. Hotel je inaèe pod stalnom stražom, zaštiæen je betonskom ogradom i bodljikavom žicom, a amerièki vojnici su postavili mitraljeska gnijezda iznad svakog od ulaza u kompleks..

Nekoliko sati nakon eksplozije, Samir Šatar Mahmud el-Sumaidi, jedan od 25 èlanova iraèkog Vladajuæeg Savjeta izjavio je za Glas Amerike , da bukvalno ne prodje ni jedan dan da ne misli o tome kako bi ga neko mogao ubiti.

“Svaki put kad napustim ovu zgradu, pomirim se sa tim da mi je to možda posljednji put da izlazim i da je nepolju neko ko èeka da me dovrši“.

Medjutim Sumaidi kaže kako ne vidi drugog puta do da prihvati taj rizik. U suprotnom , kako kaže, Irak bi mogao izgubiti svaku nadu za demokratskom buduænošæu.

Kongresmen Džim MekKju iz savezne države Njujork, trenutno sa delegacijom amerièkih zakonodavaca boravi u Iraku, gdje pokušava da stekne što bolji uvid u ukupnu situaciju u zemlji. On kaže kako je bombaški napad na hotel djelo terorista koji se boje da æe izgubiti moæ.

“Mislim da je ovo što smo vidjeli djelo terorista koji su i sami prestrašeni. Prestrašeni su izgledima da æe u buduænosti izgubiti moæ. Prestrašeni su izgledima da slobodan narod sam odcredjuje svoju sudbinu”.

Amerièki zvaniènici saopštili su da se u posljednja dva dana u Iraku dogovilo 50 teroristièkin napada. Bombaški napad na hotel je drugi od èetvrtka, kada je u napadu na policijsku stanicu ubijeno 10 osoba.

XS
SM
MD
LG