Linkovi

Globalni rat protiv terorizma - 2003-10-12


Kao što je potpredsednik Dik Èejni rekao, SAD i njeni saveznici su angažovani u globalnoj strategiji da se pobedi terorizam.

“Svedoci ste napada u Njujorku, Vašingtonu, kao i na Baliju, u Mombasi, Rijadu, Kasabalnci, Džakarti, Jerusalimu, Bombaju, Bagdadu i Najafi. U ovom ratu nisu umešane samo SAD, veæ i sve zemlje civilizovanog sveta. To je rat koji æe se nastaviti u dogledno vreme u buduænosti“.

Èejni je rekao da ta strategija zahteva suoèavanje sa zemljama koje pružaju utoèište teroristièkim organizacijama.

“ U globalnom ratu protiv terorizma, amerièke i saveznièke snage su veoma angažovane kada i gde je potrebno , posebno u Avganistanu i Iraku. Mi æemo ostati u Avganistanu i Iraku da obezbedimo da je posao obavljen pre nego što krenemo drugde. Naše oružane snage se suoèavaju sa teroristima , zajedno sa saveznicima u Iraku i Avganistanu tako da nevini civili ne bi morali da budu suoèeni sa teroristièkim nasiljem u Vašingtonu ili Londonu, ili bilo gde drugde u svetu. Budite sigurni da su SAD i njeni saveznici spremni da plate bilo koju cenu da bi obezbedili da globalni terorizam bude pobedjen“.

” Oko 400 naših vojnika su vec dali svoje živote tokom ovog rata, posle teroristièkih napada, 11-tog septembra 2001 godine, a nasi saveznici su takodje pretrpeli gubitke. Medjutim, Amerikanci neæe nikada zaboraviti da smo izgubili oko tri hiljade nasih gradjana , bas ovde kod kuce u tim teroristièkim napadima. Biæemo daleko bezbedniji , ako agresivno gonimo teroriste, zemlje i mehanizme koji ih podržavaju, a ne da se opustimo èekajuæi da nas ponovo napadnu.”

Prema reèima potpredsednika Èejnija, “ teroristi nameravaju da ponovo napadnu. Ipak, niko ne bi trebalo da sumnja u namere naše zemlje. Jednog po jednog, u svakom uglu sveta, mi cemo teroriste pohvatati i uništiti.”

XS
SM
MD
LG