Linkovi

Teroristi u Iraku - 2003-10-08


Suštinski deo globalnog rata protiv terorizma predstavljalo je suprotstavljanje Sadamu Huseinu. Njegov režim je koristio hemijsko oružje protiv Irana i iraèkih Kurda. Taj režim imao je veze sa teroristima. Ali sada je taj režim srušen i narod Iraka može ponovo da gradi svoju zemlju.

Ali, opšta bezbednost tek treba da bude uspostavljena. Teroristi napadaju koalicione snage, osoblje Ujedinjenih nacija i gradjane Iraka. Neke napade sprovode ostaci režima Sadama Huseina. Pol Bremer, administrator privremenih koalicionih vlasti, rekao je da druge napade sprovode strani teroristi koji su se infiltrirali u zemlju:

”Teroristi u Iraku se dele u dve kategorije. Jednu predstavlja Ansar Al-Islam, grupa koja je orijentisana i vezana za Al Kaidu, koja se obnovila i ponovo infiltrirala nakon rata i sada verovatno ima nekoliko stotina èlanova u Iraku. To je veoma opasna teroristièka grupa, i taj broj terorista je veliki. Tu su takodje strani teroristi, koji su se infiltrirali pretežno preko granice sa Sirijom“.

Bremer kaže da se medju 248 stranaca koji su uhvaæeni pošto su se infiltrirali u Irak našlo 19 terorista Al Kaide. Sto dvadeset trojica od tih stranih terorista su Sirijci. Drugi su iz Irana i Jemena.

Sami Iraèani poèeli su da preuzimaju odgovornost za bezbednost svoje zemlje. Iraèka policija, granièari i civilna odbrana rade skupa sa koalicionim snagama. Obuèava se nova iraèka armija. Regruti prvog bataljona su proveravani kako bi se iz njihovih redova iskljuèili važniji èlanovi stranke Baas i osobe za koje se sumnja da su uèestvovale u zloèinima Sadamovog režima. Regruti takodje odražavaju iraèku versku i etnièku raznolikost. Šezdeset odsto njih su Šiiti, dvadeset pet odsto Suniti, deset odsto iraèki Kurdi i pet odsto pripadnici drugih grupa. Teroristi žele da koalicija napusti zemlju pre nego što u njoj zavlada demokratija. Medutim, kako je rekao predsednik Buš, ”Oni greše. Irak je sada centralni front u ratu protiv terorizma. Sjedinjene Države æe dovršiti zapoèeto i odneti ovu suštinski važnu pobedu“.

XS
SM
MD
LG