Linkovi

Kod SAD postoji istinska spremnost na kompromis - 2003-10-03


Ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio da njegova zemlja nije zadovoljna revidiranim nacrtom rezolucije Ujedinjenih nacija o buduænosti Iraka, koji su podnele SAD. Kako izveštava dopisnica Glasa Amerike iz Moskve, Lisa Mekadams, Putin je to rekao na Svetskom ekonomskom forumu u Moskvi, posveæenom ekonomskom rastu Rusije.

Ruski predsednik je rekao da smatra da izmenjeni nacrt amerièke rezolucije može da bude dodatno poboljšan. On je precizirao da bi želeo da vidi rezoluciju u kojoj bi medjunarodnoj zajednici bila data veæa uloga u obnovi Iraka, i u kojoj bi bio utvrdjen precizniji rok do kojeg bi amerièke snage prenele vlast na iraèki narod. Vladimir Putin, koji se prošle nedelje po drugi put, od rata u Iraku, sastao sa predsednikom Džordžom Bušom, rekao je da smatra da kod SAD postoji istinska spremnost na kompromis i izrazio nadu da æe saglasnost o izmenjenom nacrtu rezolucije biti postignuta.

“Ruski predsednik je podsetio da æe donatorska konferencija za Irak bit održana krajem meseca u Madridu, dodavši da veruje da æe nova rezolucija Ujedinjenih nacija o Iraku do tada biti usvojena. Putin je inaèe poruèio uèesnicima Svetskog ekonomskog foruma da æe njegova zemlja nastaviti da uèvršæuje politièku i ekonomsku stabilnost i da sprovodi reforme”.

Putin je dodao da Rusija neæe, kako se izrazio, spavati pod toplim pokrivaèem dolara, dobijenih od nafte. Neki analitièari ukazuju da je ruska ekonomija velikim delom i dalje zavisna od prihoda od izvoza nafte što omoguæava Putinu da odlaže potrebne reforme. Medjutim, Putin je najavio da æe njegova vlada postaviti ambiciozne ciljeve i da æe administrativne i pravosudne reforme biti na vrhu liste prioriteta.

XS
SM
MD
LG