Linkovi

Otrivanje identiteta tajnog agenta je krivièno delo - 2003-10-03


Ukoliko su navodi taèni ovo bi mogao da bude ozbiljan udarac predsedniku Bušu i njegovim izgledima da bude ponovo izabran. Evo zašto: ovo je potez bez opravdanja - radi se o èistoj i zlonamernoj politièkoj osveti. Drugo - u pitanju je olako poigravanje intetersima nacionalne bezbednosti u politièke svrhe i, treæe - predsednikov kredibilitet je veæ narušen zato što mnogi Amerikanci veruju da ih je donekle prevario u pogledu opravdanja za rat protiv Iraka. Ova afera bi mogla da nanese dodatni udarac kredibilitetu ove administracije.

Borgida: Da pokušamo još malo da razjasnimo situaciju. Za sada se još ništa ne zna. Pretpostavimo da predsednik ne zna ništa o ovom sluèaju i da su neki funkcioneri administracije zaista otkrili odredjene informacije novinarima. Zašto bi u tom sluèaju to predstavljalo udarac za predsednika i zašto bi to narušilo njegove izglede da reizbor ?

Lihtman: “To je bio izgovor koji je predsednik Regan upotrebio u aferi - Iran - Kontra. Mislim da to u ovom sluèaju ne moglo da proðe. Suviše smo blizu predsednièkih izbora. Bilo je veæ isuviše optužbi za obmanjivanje od strane Bele kuæe. A, na èelu Bele kuæe je presdednik. Ukoliko se navodi u ovom sluèaju pokažu taènim - to ne može a da se ne odrazi na njega. Mislim da Reganova taktika u ovom sluèaju ne bi uspela“.

Borgida: Razmotrtimo malo ulogu Demokrata od kojih neki veæ traže da se postavi specijalni nezavisni istražitelj zato što smatraju da sekretarijat za pravosuðe ne bi sproveo istragu objektivno i nepristrasno. Da li bi nezavisni istražitelj zaista bio potreban?

Lihtman: “Možda ne u ovom trenutku zato što u sekretarijatu za pravosuðe postoje profesionalci koji imaju iskustva u sliènim sluèajevima. A ukoliiko je Bela kuæa umešana onda morate imati nezavisnog istražitelja. Mislim da bi i sama Bela kuæa to želela. Džon Eškroft - sekretar za pravosuðe - je suviše politizovan i pristrasan. Ukoliko on bude saopštio amerièkom narodu da ništa nije pronaðeno i da su optužbe bez osnova niko mu neæe verovati. U stvari, mislim da æe u ovom sluèaju neko morati da bude žrtveni jarac. Neko æe morati da ode. Pitanje je jedino ko æe to biti i na koliko visokom nivou u Beloj kuæi, naravno pod pretpostavkom da je Bela kuæa zaista umešana“.

XS
SM
MD
LG