Linkovi

Lipicaneri - 2003-10-01


Španska škola jahanja u Beèu je jedina institucija na svetu gde se do danas èuva renesansna tradicija klasiènog uzgajanja konja. Ovih dana škola se renovira, tako da je Palata Šonbrun - gde je škola trenutno izmeštena - otvorila vrata za posetioce. Verner Pol, direktor Španske škole za jahanje, kaže:

"Palata Šonbrun je jedna od najpoznatijih kulturnih institucija barokne epohe, ali i Austrije uopšte. Pored toga, to je najstarija škola jahanja na svetu i datira iz baroknih vremena."

Palata Šonbrun je predstavila ergelu, što je tek drugi put u istoriji ove prestižne škole. Publika je bila zadivljena Lipicanerima, konjima koji se smatraju najplamenitijim i najgracioznijim u svojoj vrsti. Verner Pol, direktor Španske škole za jahanje, kaže:

"Lipicaneri su jedan od najinteresantnijih delova našeg kulturnog nasledja. Oni su 400 godina stari èistokrvni konji, koji su uzgajani specijalno za kompozicije barokne umetnosti posveæene umetnosti jahanja. Ova Španska škola uspela je da oèuva tradiciju preko 100 godina."

Lipicaneri su potomci andaluzijskog pastuva i uzgajani su iskljuèivo za borbu. Sa jedne strane deluju zastrašujuæe i neustrašivo, a sa druge, lirski i otmeno. Izuzetno povoljni za treniranje, ovi konji poèinju osmogodišnji trening od èetvrte godine i mogu da izvedu ono što drugi ne mogu. Neki bi njihovo kretanje nazvali plesom.

Lipicaneri su oživljeni u filmu Volta Diznija ”Èudesni beli pastuvi“ u kome je opisan general Džordž Patom, koji ih je saèuvao od svojevrsnog istrebljenja.

XS
SM
MD
LG