Linkovi

Pauel “posle zalivskog rata 1991. pronašli smo hemijsko oružje u Iraku“ - 2003-09-28


Državni sekretar Kolin Pauel i savetnica za nacionalnu bezbednost Kondoliza Rajs brane obaveštajne podatke prikupljane pre poèetka rata sa Irakom i negiraju kritiku da su informacije o oružju masovnog uništenja bili zastareli. Kolin Pauel i Kondoliza Rajs su u današnjim televizijskim programima uzvraæali na kritiku na raèun kvaliteta obaveštajnih podataka na osnovu kojih je amerièka vlada donela odluku o ulasku u rat sa Irakom. Savetnica za nacionalnu bezbednost, Kondoliza Rajs je u intervjuu televizijskoj mreži FOKS bila upitana o sadržini pisma koje su najviši predstavnici u Odboru za obaveštajna pitanja Predstavnièkog doma Kongresa uputili direktori Centralne obaveštajne agencije, CIA. Prema najnovijim izveštajima, u pismu se navodi da su informacije o iraèkom oružju masovnog uništenja bile fragmentarne, i uglavnom zasnovane na procenama još iz 1998. godine kada su meðunarodni inspektori napustili Irak.

“Mislim da treba reæi da su podaci iz 1998. bili dopunjavani u periodu do pred rat. I ništa nije ukazivalo da je Sadam Husein izmenio svoje aktivno nastojanje da stekne oružje masovnog uništenja. Bilo je veoma jasno da je to nastavljeno i da je se opasnost poveæavala”.

Državni sekretar Kolin Pauel je u intervjuu CNN-u istakao da je bivši režim Sadama Huseina bio dugi niz godina angažovan u vezi oružja masovnog uništenja. Pauel je priznao da su obaveštajni podaci o iraèkom oružju pre rata bili ogranièeni, ali je insistirao da su amerièke pretpostavke da Irak poseduje oružje masovnog uništenja bile razumne:

“Posle zalivskog rata 1991. pronašli smo hemijsko oružje u Iraku. Doznali smo dosta toga o tom programu. Poslali smo vojne inspektore da uklone oružje masovnog uništenja. Meðutim, do 1998. godine Sadam je uspeo da potkopa režim inspekcija. Po odlasku inspektora došlo je do èetvorogodišnje prekida prikupljanja obaveštajnih podataka o Iraku. Zar je trebalo da poverujemo da je Sadam odustao od svega i da nije više nameravao da proizvodi oružje masovnog uništenja?

U intervjuu televizijskoj mreži NBC, èlan Predstavnièkog doma i kandidat za predsednièku nominaciju demokratske stranke, Dik Gephart je ukazao na potrebu preispitivanje taènosti amerièkih obaveštajnih izveštaja:

“Amerièki narod mora biti siguran da su verodostojne i istinite informacije koje nam pruža vlada. Ukoliko je došlo do obaveštajnih promašaja, to æe morati da ispituju ne samo kongresni odbori. Biæe potrebna specijalna komisija koja bi to temeljeno istraživala”.

U meðuvremenu, amerièki vojni inspektor Dejvid Kej priprema preliminarni izveštaj o traganju za dokazima o zabranjenom oružju u Iraku. Po reèima savetnice za nacionalnu bezbednost, Kondolize Rajs verovatno neæe biti nekih veæih otkriæa, ali je naglasila da je izveštaj samo preliminarni. Zakljuèci izveštaja biæe objavljeni za javnost, rekla je Kondoliza Rajs.

XS
SM
MD
LG