Linkovi

Ispod toskanskog sunca - 2003-09-28


Autobiografski roman spisateljke Frensis Mejs o tome kako je sa suprugom u bujnoj Toskani kupila oronulu vilu bila je bestseler, a film snimljen po toj knjizi kazuje donekle izmenjenu prièu. Glavni lik je spisateljska po imenu Frensis koja posle traumatiènog razvoda dobija od svojih prijatelja na poklon putovanje u Italiju. Za razliku od oèekivanog scenarija da se nesreæna žena zaljubi u mediteranskog kazanovu -- ona se zaljubljuje u polusrušenu vilu koju kupuje na preèac, ni sama ne znajuæi zašto to èini.

Dajan Lejn, koja tumaèi glavni lik, i sama je prošla kroz razvod. Kaže da joj je vrlo lako palo da se identifikuje sa glavnim likom.

“Smatram da sam prošla kroz sve te strahove, samosažaljenja, oseæanja nekompetentnosti -- kroz sve što u retrospektivi, nadajmo se, izgleda smešno. Ali, dok vam se sve to dešava postajete ophrvani nesigurnošæu. Lik koji tumaèim i ja lièno vrlo smo srodne duše”.

Medjutim, kako to obièno biva u filmovima o Amerikancima koji su se obrali u vruæoj Italiji ili romantiènoj Francuskoj, Frensis ipak izlazi iz èaure posle susreta sa zgodnim Marèelom koga igra talijanski glumac Raoul Bova. I za èudo, ispostavlja se da Marèelo nije nehajni zavodnik veæ neko ko se istinski zaljubljuje u Frensis. Medjutim, sudbina -- èesto jaèa od ljubavi -- nije na njihovoj strani. Da ne bismo odali romantièni i povremeno srceparajuæi zaplet, recimo samo još to da æe se film posebno dopasti ženama. Razlog tome je, kaže Sandra Ou koja tumaèi jednu od sporednih uloga, èinjenica što film kazuje romantiènu ali i komiènu prièu o ženi koja se, u stvari, ne zaljubljuje u zgodnog Talijana veæ u sopstveni život koji time potvrdjuje i konaèno prihvata. Pisac scenarija i režiser je takodje žena, Odri Vels. Ona medjutim tvrdi da film prevazilazi ukus vezan za polnu pripadnost.

Film se bavi oporavkom od životnog razoèarenja, a to se dešava i ženama i muškarcima. Od momenta kad pomislite da je došao kraj svemu, do momenta kad shvatite da je život ipak lep -- film je prièa o toj Bio je to prikaz filma ”Ispod toskanskog sunca“ koji je upravo poèeo da se prikazuje u amerièkim bioskopima i koji - tvrde upuæeni - ima dobre šanse za Oskara.

XS
SM
MD
LG