Linkovi

U borbi izmeðu teroristièkih ubica i miroljubivih zemalja ne postoji  neutralan teren - 2003-09-27


Predsednik Džordž Buš istièe da meðunarodna zajednica ima obavezu da pomogne obnovu Iraka jer æe miroljubiva vlada u toj zemlji doprineti bezbednosti u svetu. Kako iz Bele kuæe izveštava saradnik Glasa Amerike, Skot Sterns, amerièki predsednik je u svom redovnom subotnjem govoru koji se emituje preko radio, ponovio teme koje je u utorak izneo u svom govoru na generalnoj skupštini Ujedinjenim nacijama:

Predsednik Buš se založio za usvajanje nove rezolucije Ujedinjenih nacija za uspostavljanje multinacionalnih snaga pod amerièkom komandom u Iraku, kao obezbeðivanje uèešæa drugih zemalja u finansiranju obnove te zemlje. Predsednik Buš se zalagao za to i tokom privatnih razgovora sa stranim držvanicima kao i u svom redovnom subotnjem obraæanju naciji tokom kojeg je rela da je svet bezbedniji zbog amerièkih vojnih akcija u Avganistanu i Iraku:

“U borbi izmeðu teroristièkih ubica i miroljubivih zemalja ne postoji neutralan teren. Sve zemlje moraju da se pridruže konfrontaciji sa opasnostima koje se javljaju - pre nego što teroristi izazovu još veæu štetu i patnju. I sve zemlje treba da stanu uz avganistanski i iraèki koji izgraðuju osnove svoje buduæe slobode i demokratije.”

Veliki broj zemalja èlanica Ujedinjenih nacija i dalje je sumnjièav u pogledu odluke Sjedinjenih Država da izvrše invaziju Iraka bez prethodnog ovlašæenja Ujedinjenih nacija. U meðuvremenu, demokrate u amerièkom Kongresu ukazuju da amerièka finansijska podrška Iraku ne sme da bude na uštrb finansiranja amerièkih škola, izgradnje puteva i zdrastvene zaštite.

XS
SM
MD
LG