Linkovi

Vesli Klark na èelu potencijalnih  kandidata - 2003-09-26


Kritike uèesnika juèerašnje debate veæinom su bile upuæeme predsedniku Bušu, u èemu ni general Vesli Klark nije bi izuzetak.

”Izabrali smo predsednika za koga smo mislili da je ”saoseæajni konzervativac,“ rekao je general Vesli Klark. Umesto toga dobili smo nekoga ko nije ni konzervativan ni saoseæajan. Dobili smo èoveka koji je nesmotreno smanjio poreze i koji nas je nesmotreno odveo u rat protiv Iraka.“

Pošto je veæ bio kritikovan zato što je nekada glasao za republikance, Rièarda Niksona i Ronalda Regana, Klark je želeo da istakne da je, po svojim uverenjima - demokrata. ”Ja samo za pravo na abortus, ja sam za afirmativnu akciju, ja sam zaštitu okoline i za zdravstvenu zaštitu,“ naglasio je Klark. ”Smatram da bi trebalo da budemo dobar akter na medjunarodnoj sceni i da bi trebalo da koristimo silu samo kao poslednje sredstvo. I zato sam ponosan što sam demokrata,“ rekao je Klark. Juèerašnja debata je bila prva prilika da se Klark prikaže široj javnosti. Mada se tek nedavno ukljuèio u predizbornu trku u okviru demokratske stranke, Klark se brzo popeo na sam vrh medju potencijalnim predsednièkim kandidatima, prema rezultatima anketa javnog mnjenja. Ipak njegova gledišta o nizu politièkih i ekonomskih pitanja još uvek nisu poznata. On je u juèerašnjoj debati priznao da æe tek razraditi svoj detaljniji politièki program. Smatra se da je vojno iskustvo generala Klarka prednost u moguæem suèeljavanju sa predsednikom Bušom. Inaèe kritke, kako unutrašnje, tako i spoljne politike predsednika Buša bile su zajednièki imentielj uèesnika u debati.

Džozef Liberman, senator iz Konetikata je, na primer, rekao da smatra da je došlo do gubitka poverenja u amerièku ekonomiju, što je delimièno posledica kulture pohlepe i neodgovornosti, a na èelu toga je, nažalost, predsednik SAD, kako je rekao je Liberman. ”Administracija ovog predsednika nas je odvela u užasan dug i ona stalno popušta pod pritiscima specijalnih interesa, posebno velikih poslovnih korporacija,“ dodao je senator iz Konetikata.

Ipak, bilo je i uzajamnjih optužbi izmedju demokratskih kandidata. Senator iz Masaèusetsa, Džon Keri, i kongresmen iz Mizurija Rièard Gephart su oštrim reèima kritikovali pojedine stavove bivšeg guvernera države Vermont, Hauarda Dina, koji je do sada vodio po popularnosti, kao i po prikupljenim novèanim prilozima. Kongresmen Gephard je optužio Hauarda Dina da se zalagao za smanjenje programa za zdravstvenu zaštitu starijih osoba na šta je Din gnevno uzvratio da su takve optužbe lažne i sramotne.

”Ja samo uèinio više za zdravstvenu zaštitu nego što ste vi ikada bili u stanju,“ rekao je pomalo uvredjeni Din”.

Debata, koja je inaèe bila posveæena prvenstveno ekonomskim temama održana je na univerzitetu Pejs, u donjem Menhetnu, samo nekoliko blokova od Vol Strita i lokacije nekadašnjeg Svetskog trgovinskog centra.

XS
SM
MD
LG