Linkovi

UN treba da imaju centralnu ulogu u iraèkoj tranziciji - 2003-09-26


Prilikom susreta sa ruskim predsednikom, Vladimirom Putinom, predsednik Buš nastavlja napore da obezbedi dodatnu pomoæ potrebnu u Iraku. Kako izveštava novinar Glasa Amerike, Skot Sterns, dvojica predsednika æe razgovarati i o iranskom programu obogaæivanja uranijuma.

Predsednik Buš pokušava da dobije podršku za novu rezoluciju UN-a, kojom bi u Iraku bile uspostavljene multi-nacionalne bezbednosne snage, kao i da navede druge zemlje da pomognu u troškovima iraèke obnove. Predsednik Putin je spomenuo moguænost prisustva ruskih trupa u Iraku, pod amerièkom komandom, ali ukazuje da to nije tema koja se aktivno razmatra.

Ruski predsednik se, zajedno sa svojim francuskim i nemaèkim kolegama, protivio invaziji Iraka, pod amerièkim voðstvom, ali je nakon toga, uglavnom, izbegavao da kritikuje predsednika Buša zbog toga što je delovao bez odobrenja UN-a. Umesto toga, predsednik Putin sada kaže da UN treba da imaju centralnu ulogu u iraèkoj politièkoj i privrednoj tranziciji. Predsednici Buš i Putin treba da, takoðe, razmotre i pitanja zastalog blisko-istoènog mirovnog plana, kao i iranskog nukleranog programa. Rusija pomaže Iranu da sagradi nuklearne reaktore. Administracija predsednika Buša tvrdi da Iran u tajnosti razvija program nuklearnog naoružanja i želi da to pitanje iznese pred Savet bezbednosti UN. Predsednik Putin i supruga, provešæe noæ u predsednièkom odmaralištu u Kemp Dejvidu, pre nego što se dvojica predsednika, sutra ujutru, obrate novinarima na konferenciji za štampu.

XS
SM
MD
LG