Linkovi

Sve zemlje bi trebalo da se bore protiv terorizma - 2003-09-25


Kao što je predsednik Buš rekao u svom govoru 23. ovog meseca u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, teroristi su proširili svoj rat i na same Ujedinjene nacije. U prošlomeseènom napadu na sedište Ujedinjenih nacija u Bagdadu, teroristi su ubili 22 osobe, koje su nastojale da pomognu iraèkom narodu. “Sedište Ujedinjenih nacija ... zalagalo se za red i saoseæanje”, rekao je Buš,“ i zbog toga su teroristi odluèili da ono mora biti uništeno.”

“Žrtve koje teroristi biraju i sredstava koja koriste su indikacija borbe u kojoj smo angažovani. Oni koji ciljaju na humanitarne radnike u konfliktu su sa celim èoveèanstvom. Oni koji podstièu ubistva i slave samoubistva otkrivaju svoj prezir prema samom životu. Njima nema mesta u bilo kojoj veroispovesti; ne treba da raèunaju na razumevanje svetske zajednice; i ne bi trebalo da imaju prijatelje u ovoj organizaciji.”

Teroristi Al-Kaide su pre dve godine napali Njujork i Vašington i usmrtili više od tri hiljade ljudi. Od tada, izvršeni su brojni teroristièki napadi na Baliju, u Mombasi, Kazablanci, Rijadu, Džakarti, Jerusalimu i drugim mestima. Ti dogadjaji, rekao je predsednik Buš, “stavili su pred nas jasan izbor”.

“Izmedju onih koji zahtevaju red i onih koji šire haos; izmedju onih koji rade na miroljubivim promenama, i onih koji prihvataju gangsterske metode; izmedju onih koji poštuju ljudska prava i onih koji namerno ubijaju muškarce, žene i decu bez žaljenja ili srama”.

“Izmedju tih alternativa” rekao je Bus, “nema neutralne pozicije”.

“Sve vlade koje podržavaju teroriste sauèesnici su u ratu protiv civilizacije. Ni jedna vlada ne bi trebalo da ignoriše opasnost od terorizma, jer bi se u protivnom teroristima omoguæilo da se reorganizuju, regrutuju nove èlanove i da se pripreme.”

Kao što je predsednik Buš rekao pred Generalnom skupštinom UN, sve zemlje bi trebalo da se bore protiv terorizma “kao da životi njihovih gradjana zavise od toga.”

XS
SM
MD
LG