Linkovi

Arafat zabeležio neuspeh - 2003-09-24


Sjedinjene Države su predane viziji dve države: Izraela i Palestine, koje koegzistiraju u miru i bezbednosti. To æe se dogoditi tek kad palestinsko rukovodstvo bude predano borbi protiv terorizma. U junu, predsednik Džordž Buš je otišao u Akabu u Jordan, gde se sastao sa liderima arapskih zemalja, izraelskim premijerom Arielom Šaronom i Mahmudom Abasom, koji je tada bio premijer Palestinske vlasti. Oni su diskutovali o mirovnoj mapi za Bliski istok. U nedeljama koje su usledile nakon sastanka u Akabi, kako je rekao predsednik Buš - ”Zabeležen je napredak“.

”Izrael se povukao iz Gaza Sitija iz Vitlejema i predao odgovornost za bezbednost...palestinskim vlastima. Stotine zatvorenika su puštene na slobodu. Kontrolni punktovi su uklonjeni, a neka naselja, izgradjena bez dozvole, su srušena. Sa palestinske strane, premijer Abas je uložio iskreni napor da izadje u susret obeæanjima, koja je dao u Akabi. Medjutim, terorizam protiv Izraela se nastavio. 9 septembra. 15 Izraelaca je poginulo u dva odvojena bombaška zapada. Mahmud Abas je podneo ostavku. U jasnoj aluziji na dugogodišnjeg palestinskog lidera Jasera Arafata, predsednik Buš je izjavio da su nastojanja premijera Abasa ”bila potkopana od strane starog poretka“.

”Gospodin Arafat nije uspeo kao lider. Stanovnici palestinskih teritorija moraju da shvate da ako žele mir, moraju da imaju vodjstvo koje je apsolutno, stoprocentno predano borbi protiv terorizma“.

Prva stvar koja je navedena u mirovnoj mapi je da su preduslovi za unapredjenje mira - bezbednost i kolektivna nastojanja u cilju okonèanja terorizma. Kao što je predsednik Buš istakao: ”Gospodin Arafat nije uspeo u tim nastojanjima. Nadamo se da æe se u jednom trenutku pojaviti vodjstvo Palestinske vlasti koje æe biti stoprocentno predano borbi protiv terorizma.“

XS
SM
MD
LG