Linkovi

Demokrate oštro kritikuju politiku Bušove administracije prema Iraku - 2003-09-24


Senator, Patrik Lejhi, iz države Vermont, kritikovao je, kako se izrazio, “nedoslednost u izjavama administacije” u pogledu motiva ulaska u rat i netaèna predvidjanja o opasnostima kojima su izložene amerièke trupe, kao i ceni okupacije Iraka.

“Realnost je da se od pada Bagdada skoro svako predvidjanje Bele kuæe i Pentagona o Iraku pokazalo netaènim. Medjutim, do tog zakljuèka nije moguæe doæi ako slušate funkcionere administracije, koji postojano daju nejasne i preterano optimistiène procene.”

Drugi zakonodavci su pozdravili nastojanja predsednika Buša da angažuje veæi broj zemalja u obnovi Iraka. Medjutim, neke demokrate su kritikovale odbijanje adminstracije da UN preuzmu vodecu ulogu u fizièkoj i politièkoj obnovi zemlje. Senator Ted Kenedi veæ dugo vremena kritikuje politiku administracije prema Iraku.

“U svom govru pred UN, predsednik je trebalo da preuzme odgovornost za greške svoje administracije zbog stupanja u rat protiv Iraka, bez široke podrške medjunarodne zajednice. Treba da na odgovarajuæi naèin anagažujemo UN u procesu tranzicije u Iraku. Naša politika ne može biti da se samo uzima i ništa ne daje. ”

Senator Kenedi je prosle nedelje izazvao veliku kontroverzu kada je u jednom intervjuu rekao da je razlog za ulazak u rat protiv Irak, koji je izneo predsednik Buš, “obmana”, skovana u Teksasu da bi se Republikancima dala veæa politièka podrška. Predsednik Buš je rekao da je senatorova izjava “ necivilizovana”. Republikanci u Senatu, ukljuèujuæi senatora Džona Vornera iz Virdžinije, predsednika odbora za pitanje oruzanih snaga, rekao je da je izjava senatora Kenedija nanela štetu moralu amerièkiuh vojnika i njihovim porodicama.

“Razmislite o reagovanju jedne mlade supruge, okružene svojom decom, koja iz dana u dan nije sigurna da li ce njen suprug preživeti sutrasnji dan u Avganistanu ili Iraku. Kada one èuju da je cela stvar obmana, skovana u Teksasu, to je veoma bolno.”

Medjutim, demokrate tvrde da Republikanci zajednièki i organizovano deluju “protiv onih koji ih kritikuju”. Jedan od vodeæih demokrata, senator Tom Dešl je rekao:

“Izgleda da je svako ko iznese zabrinutost ili svoj stav o Iraku u Senatu odmah predmet napada. Osporiti nekom njegov patriotizam, dovesti u pitanje motive, lièni integritet, jednostavno je pogrešno.”

Kongresna debata se odvija povodom zahtev predsednika Busa za jos 87 milijardi dolara za amerièke operacije u Iraku i Avganistanu.

XS
SM
MD
LG