Linkovi

Kerol Mozli Braun  kandidat Demokratske stranke - 2003-09-23


Bivša senatorka Kerol Mozli Bron je izjavila da je ”jedinstveno kvalifikovana“ da postane predsednik i nudi, kako se izrazila, ”najèistiju alternativu“ za predsednika Buša. Bivša senatorka iz savezne drzzave Ilinoi se protivila ratu u Iraku i poput drugih demokrata, oštro kritikuje administraciju predsednika Buša zbog stanja ekonomije. Mada je vodila kampanju veæ mesecima, gospodja Mozli Bron je to zvanièno saopštila juèe na Hauard univerzitetu, crnaèkom koledžu ovde u Vašingtonu:

”Ono što èini ovu zemlju velikom nije obim njenih vojnih snaga, niti njen budžet i bogatstvo, veæ duh našeg naroda. Na taj duh se vrše napadi od 11. septembra i to ne samo od strane kriminalaca veæ i lidera koji su podsticali strah nakon tih napada. Ne smemo dopustiti da se nastavi noæna mora naših ogranièenja, veæ umesto toga, moramo nastojati da ostvarimo san o svetu onoga najboljeg u nama“.

Gospodja Mozli Bron je dobila izvesnu podršku grupa koje se zalažu za prava žena i amerièkih biraèa afrièkog porekla, ali je iza mnogih drugih kandidata u anketama javnog mnjenja i na planu prikupljanja fondova. U medjuvremenu, nova anketa ukazuje da penzionisani general Vesli Klark ima potencijal da dovede do promena u demokratskoj trci za predsednièkog kandidata. General Klark je deseti demokrata koji je prošle nedelje ušao u ovu trku i anketa èasopisa ”Newsweek“ (Njusvik) ukazuje da se popeo gotovo do vrha demokratske lestvice. Ista anketa takodje ukazuje da bi on jak protivkandidat predsedniku Bušu, ukoliko bi postao predsednièki kandidat demokratske stranke. Politièki analitièar Stjuart Rotenberg kaže da general Klark ima uticaja na ovu trku, zbog toga što su mnoge demokrate voljne da pronadju kandidata koji je sposoban da pobedi predsednika.

“On je elokventan, ima iskustva sa televizijom i èini mi se da ima znatan liènu harizmu i šarm. On je lep èovek, lepo govori i daje utisak snage i rukovodstva, a to je ono što demokrate žele“.

Medjutim, general Klark je veæ naišao na kontroverzu sa svojim promenljivim gledištem o ratu u Iraku. U nekim nedavnim intervjuima, general Klark je rekao da bi podržao kongresnu rezoluciju o upotrebi sile u Iraku, ali je zatim izmenio stav i rekao da nikada ne bi podržao takvu rezoluciju.

Bivši guverner iz Vermonta, Hauard Din se popeo na vrh lestvice popularnosti u javnosti u kljuènim državama Ajova i Nju Hempšir, koje prve održavaju primarne izbore. On je stekao tu popularnost velikim delom upravo zbog svog snažnog protivljenja ratu u Iraku.

XS
SM
MD
LG