Linkovi

Ujedinjene nacije o poveæanju upotrebe droga - 2003-09-23


U novom izveštaju Ureda Ujedinjenih nacija za borbu protiv droga se navodi da su mnoge grupe koje se bave preprodajom droga bazirane u Zapadnoj Evropi i da ih podržavaju izraelski i ruski sindikati organizovanog kriminala. Najpopularnija sintetièka droga, ekstazi, proizvodi se u Evropi uglavnom u Holandiji i Belgiji. Ujedinjene nacije istièu da su glavna tržista u Istoènoj Evropi i Aziji. Ti podaci su objavljeni danas u prvoj globalnoj studiji o korišæenju hemijski proizvedenih sintetièkih droga, ukljuèujuæi ekstazi, koji svojim korisnicima daje oseæanje smirenosti i blagostanja i smanjuje inhibicije i potrebu za hranom i snom. Korisnici droga takodje mogu imati ozbiljne propratne simptome, ukljuèujuæi, prema nalazima pomenutog ureda UN-a, grèeve, moždane udare i poremeæaj rada bubrega. Medjutim, amerièki autori velike studije o efektima ekstazija prošle godine su povukli svoj izveštaj. Nauènici na univerzitetu Džonz Hopkins su ovog meseca saopštili da droga koju su koristili u svojim eksperimentima nije bila ekstazi, zbog greške sa nalepnicama. Oni su izvestili da èak i povremena upotreba te droge može da uzrokuje ozbiljne posledice, poput moždanog udara, pa èak i smrti. Ekstazi se distribuira u formi pilule i praha. Ta droga je posebno popularna u noænim klubovima i na žurevima. Ured UN-a za borbu protiv droga navodi da preprodavci eksploatišu popularnost takvih droga medju mladima putem bezobzirnog marketinga na internetu. Šef agencije UN-a za borbu protiv droga, Antonio Maria Kosta, kaže da taj izveštaj takodje ukazuje da je Severna Koreja jedan od glavnih izvora sintetièkih droga u Aziji.

“Èesto se èuje da su Severna Koreja i narod te zemlje umešani u preprodaju posebno sintetièkih droga širom Dalekog Istoka, svakako ka Južnoj Koreji i Japanu, kao i drugim delovima tog regiona. Dobro je poznato da je Australija nedavno presrela znatne pošiljke droge na brodu kojim su upravljali Severnokorejci“.

Gospodin Kosta je rekao da ne može sa sigurnošæu da tvrdi da li se te sintetièke droge proizvode u Severnoj Koreji ili se samo preprodaju preko te zemlje. Ured Ujedinjenih nacija za borbu protiv droga takodje podvlaèi da je trgovina ilegalnim drogama rezultirala nasiljem, kriminalom i korupcijom. Ured Ujedinjenih nacija blisko saradjuje sa amerièkim uredom za Nacionalnu politiku prema drogama u Vašingtonu kako bi razradio strategije za borbu protiv njihove preprodaje.

XS
SM
MD
LG