Linkovi

Šta koalicija želi ? - 2003-09-22


Sada kad je narod Iraka osloboðen diktatorskog režima Sadama Huseina, neki kritièari veæ apeluju na Amerikancima predvodjenu koaliciju da preda upravu Iraèanima i napusti zemlju. To je zaista glavni cilj koalicije. Meðutim, kao što je amerièki državni sekretar Kolin Pauel rekao, pre no što se to dogodi, iraèki narod mora prvo da izgradi vladine institucije koje bi obezbedile slobodu i demokratiju u Iraku.

“Ne možete jednostavno reæi: vlada je sada u vašim rukama, imate sva ovlašæenja. Privremena koaliciona uprava je odgovorna za bezbednost u ovom trenutku i trebalo bi da proðe izvesno vreme pre no što bilo kakva vlada bude u stanju da preuzme odgovornost za održavanje bezbednosnosti. S druge strane, da bi opstala, vlada mora da ima legitimitet, na osnovu ustava, koji je ratifikovao narod. Kada bude usvojen, ustav æe pružiti legitimitet novoj vladi putem izbora, koji æe odraziti volju naroda.“

Po reèima sekretara Pauela, ”najgora moguænost bi bila da ubrzamo taj proces pre no što se uspostavi sposobnost za upravljanje i baza legitimiteta i da doživimo neuspeh.“ Šta koalicija zapravo želi od iraèkog naroda? Državni sekretar Kolin Pauel je to ovako objasnio:

“Jedina stvar koju oèekujemo u zamenu za slobodni demokratski Irak je da ta zemlja bude prijatelj i partner Sjedinjenih Država, kao i prijatelj i partner svojih suseda u ovom delu sveta. Takoðe oèekujemo da Irak bude odgovoran akter na svetskoj sceni. Zato smo došli ovde. Zato su naši vojnici dali život. Predani smo ideji da pomognemo Iraku da to postigne.“

Kao što je predsednik Buš rekao: ”Održali smo obeæanje dato iraèkom narodu pruživši mu pomoæ da uèini svoju zemlju primerom demokratije i prosperiteta širom regiona. Ovaj dugoroèni poduhvat je od kljuène važnosti za mir u regionu i bezbednost Sjedinjenih Država. Naša koalicija i narod Iraka su postigli znaèajan napredak u kratkom roku i mi æemo završiti veliki zadatak koji smo zapoèeli“.

XS
SM
MD
LG