Linkovi

West Wing i Svi vole Rejmonda najbolje amerièke serije - 2003-09-22


West Wing (Zapadno krilo), drama o dešavanjima u Bijeloj Kuæi sa Martinom Šinom u naslovnoj ulozi predsjednika Sjeinjenih država, dobila je sinoæ I svoju èetvrtu Emi statuu, što su poznavaoci prilika ocijenili kao veliko iznenadjenje. Po mišljenju kritike, najveæe priznjanje Televizijske akademije ove je godine trebalo da pripadne serijalu kablovske mreže HBO - "Sopranos”, popularnoj drami o životu mafijaške porodice. Ipak dogodilo se da favorizovanoj seriji ni ove godine nije uspjelo da nadvisi West Wing. Èini se, medjutim, da su I sami akteri pobjednièke serije bili pomalo iznenadjenji nagradom, pogotovo ako se ima u vidu da je u ostalim kategorijama HBO-ova serija pokupila gotovo sva najvrijednija priznanja – Džems Gandolfini, koji u seriji Sopranos igra šefa mafijaške porodice Tonija Soprana dobio je Emija za najbolju glavnu ulogu, a nagradu za najbolju žensku glavnu rolu dobila je Edi Falko, koja u istoj seriji igra Tonijevu suprugu Karmelu. Nakon ceremonije, Džejms Gandolfini je novinarima rekao kako njegova “slatka nagrada ima pomalo gorak ukus”, s obzirom na još jedan poraz njegove serije od West Winga. "Moj rad je veæ odavno priznat I vrijeme je da posao cijele ekipe u seriji Sopranos bude nagradjen”, rekao je Gandolfini ocjenivši da je moguæi razlog koji u konaènom presudjuje I to što serija Sopranos, za razliku od konkurencije, govori o lopovima i narkodilerima.

"Svi vole Rejmonda", komièna serija TV mreže CBS ulazi u osmu godinu prikazivanja, veæ godinama je publika ocjenjuje kao jednu od najboljih, ali je tek sinoæ dobila Emija kao zvaniènu potvrdu kvaliteta po mišljenju èelnika amerièke TV industrije. To, naravno, nije sve - jer su Emijem nagradjeni i Bred Geret I Doris Roberts za najbolje sporedne uloge u kategoriji komiènih serija. Doris Roberts je osvojila svoju treæu statuu za ulogu stroge majke sportskog novinara Rejmonda Baronea, dok je Geret dobio drugog uzastopnog Emija, za ulogu Rejmondovog ljubomornog brata.

Što se tièe televizijskih stanica, najuspješnija je bila HBO sa 8 glavnih nagrada. CBS je osvojio 7, a na treæem mjestu je TV mreža NBC sa 4 ovogodišnja priznjanja.

Dogodila su se I dva dva zbilja velika iznenadjenja – prvo je primat koji je dat CBSovoj seriji "The Amazing Race" u odnosu na jedan od najpopularnijih amerièkih reality TV šoua "American Idol" TV mreže Fox ili - takodje CBSovu produkciju "Survivor". Drugo iznenadjenje je dodjela Emija za najbolju glumicu u konkurenciji komedije Debri Mesing koja tumaèi naslovnu ulogu u NBCovoj seriji "Will & Grace”. Debra Mesing je tako nakon 4 nominacije, konaèno osvojila Emija i pridružila se ostalim zvijezdama te serije, koje su nagradu osvajale prethodnih godina. Toni Šaloub, dobio je Emija za najbolju mušku ulogu u komediji. Nagradjen je za ulogu opsjednutog detektiva u TV seriji "Monk". Veteranka Tajn Deli najbolje je tumaèila sporednu ulogu u TV drami "Judging Amy" dok je Džo Pantoliano dobio Emija za najbolju sporednu ulogu u seriji Sopranos. Medju ostalim dobitnicima trebalo bi spomenuti najbolji TV film “Door to door” kablovske mreže TNT, koji je dobio 4 Emija – za najbolji film, režiju, scenario i mušku ulogu - koju je dobio Vilijem Mejsi. Za najbolju Mini TV seriju proglašena je "Steven Spielberg presents Taken".

Živa legenda amerièke TV produkcije, 66-to godišnji Bil Kozbi dobio je specijalnu nagradu za životno djelo. Humanitarna nagrada koja nosi ime jednog od najpoznatijih amerièkih komièara - Boba Houpa – predstavlja – izmedju ostalog priznanje za Kozbijev rad na doprinosu prevazilaženja rasnih razlika u amerièkoj TV produkciji. Kozbi se šezdesetih godina prošlog vijeka pojavio u jednoj od najpopularnijih serija iz tog vremena “I spy”, kao prvi crni glumac u jednoj TV drami, a slavu je stekao u nezaboravnom Kozbi Šouu, dvadesetak godina kasnije. Nagradu je posvetio svojoj supruzi Kamil i sinu Elisu koji je ubijen 1997. godine. Nagradu Bilu Kozbiju uruèio je Rej Romano, koji nastupa u seriji "Svi vole Rejmonda", a o dobitniku su putem video poruka govorili Opra Vinfri, Džeri Sajnfeld, Volter Kronkajt i drugi.

XS
SM
MD
LG